Seful diplomatiei ucrainene, invitat la Bucuresti pe fondul unor noi posibile divergente pe tema drepturilor romanilor din Ucraina

, , , , ,
 

protest-cernautiMinistrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a invitat la Bucuresti pe omologul sau ucrainean, Pavlo Klimkin, pentru a discuta o serie de aspecte legate de securitatea regionala, dar si unele bilaterale dintre cele doua state. In urma cu doar cateva zile, Klimkin a declarat ca Ucraina va aplica sanctiuni impotriva persoanelor cu doua sau mai multe pasapoarte. „Cat de curand vor fi introduse controale vamale comune la granita, care vor exclude cazurile cand la vama ucraineana un cetatean arata un pasaport, iar la cea din alta tara — un alt document de identitate”, a avertizat seful diplomatiei ucrainene. Pe acest fundal, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonica cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, care a acceptat invitatia oficialului roman de a vizita tara noastra la inceputul acestui an. Cei doi ministri au avut un schimb de vederi asupra evolutiilor privind Ucraina, in contextul crizei din sud-estul tarii si al negocierilor in curs in formatul „Normandia”, precum si asupra contactelor si agendei de cooperare bilaterala din acest an. Bogdan Aurescu a exprimat interesul partii romane, „impartasit cu deschidere de omologul ucrainean”, pentru perfectarea in acest an a unui calendar substantial de contacte politice bilaterale, reiterand invitatia ca omologul de la Kiev sa efectueze o vizita la Bucuresti la inceputul acestui an, invitatia fiind acceptata de catre ministrul Klimkin, precizeaza MAE.

Totodata, ministrul Bogdan Aurescu a evocat disponibilitatea partii romane de a asista Ucraina in procesul de reforma conform standardelor europene, in aplicarea Acordului de Asociere UE-Ucraina, pe care Romania l-a ratificat la 3 iulie 2014, fiind primul stat membru UE care a indeplinit aceasta procedura. MAE mai informeaza ca cei doi ministri au discutat aspecte privind minoritatea romana din Ucraina. In 2014, Ministerul roman al Afacerilor Externe a atras atentia Ucrainei ca trebuie sa mentina protectia minoritatilor de pe teritoriul sau, pentru a continua calea europeana pe care s-a angajat. Etnicii de origine romana a fost divizata artificial de Kiev intre romani si “moldoveni”. Dupa caderea regimului presedintelui Viktor Ianukovici, patidele instalate la putere au abrogat Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic. Diplomatia romana si-a exprimat atunci profunda preocupare fata de o “posibila deteriorare a sistemului de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *