Sefa diplomatiei europene intensifica presiunile asupra Israelului pentru oprirea blocadei in Fasia Gaza

, , ,
 

Catherine Ashton forteaza mana Israelului in problema palestiniana

Catherine Ashton forteaza mana Israelului in problema palestiniana

Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Israelului pentru a pune capat blocadei pe care a impus-o Fasiei Gaza, a declarat inaltul comisar insarcinat cu politica externa a Uniunii Europene, Catherine Ashton. De asemenea, sefa diplomatiei europene este de parere ca Israelul trebuie sa permita palestinienilor sa circule liber si sa-si reia exporturile, nu doar sa importe.
Afirmatiile au fost facute in timpul vizitei pe care a inceput-o, ieri, in Fasia Gaza. Ashton este oficialul strain de rangul cel mai inalt care viziteaza acest teritoriu palestinian de cand Israelul a relaxat, in parte, restrictiile vizand accesul bunurilor in Fasia Gaza, scrie presa internationala, preluata de KARADENIZZ PRESS. Baroneasa Ashton nu va avea, insa, nici o intalnire oficiala cu reprezentanti ai Hamas, gruparea islamista care controleaza Fasia Gaza, insa a carei autoritate nu este recunoscuta de Uniunea Europeana, Israel, sau Statele Unite. Sambata, Catherine Ashton a cerut, de asemenea, convorbiri directe intre israeliani si palestinieni.

Pista egipteana

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va discuta cu presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, despre posibilitatea relansarii tratativelor directe cu Autoritatea Palestiniana de la Ramallah, relateaza mass-media araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cei doi vor discuta, de asemenea, despre deschiderea punctelor de trecere spre Fasia Gaza, in contextul recentei decizii a Guvernului de la Ierusalim de a ridica majoritatea restrictiilor referitoare la marfurile care intra in zona controlata de gruparea radicala islamista Hamas.
Hosni Mubarak intentioneaza sa se intalneasca cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si cu emisarul Washingtonului pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell. Mahmoud Abbas va transmite presedintelui egiptean ca doreste ca Liga Araba sa ia o decizie in legatura cu oportunitatea relansarii tratativelor directe cu Israelul. Liderul de la Ramallah, sub presiunea organizatiei sale, Fatah, a respins solicitarea emisarului american pentru relansarea convorbirilor directe, iar Hamas si alte grupari radicale estimeaza ca Abbas va ceda presiunilor americane.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *