Şedinţă de urgenţă în Parlamentul European cu privire la situaţia din Ucraina și Egipt

, , , ,
 
Parlamentul European, ingrijorat de razboiul comercial dintre Federatia Rusa si Ucraina

Parlamentul European, ingrijorat de razboiul comercial dintre Federatia Rusa si Ucraina

Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European va organiza, pe data de 28 august 2013, o şedinţă de urgenţă cu privire la situaţia din Ucraina şi din Egipt, informează portalul ucrainean de ştiri MinFin, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit sursei, iniţiativa în acest sens aparţine preşedintelui Comisiei, Elmar Brok, care a propus discutarea modului în care UE trebuie să reacţioneze la ultimele evoluţii din Ucraina și Egipt.
Referindu-se la situaţia din Egipt, preşedintele Comisiei a menţionat că Parlamentul European „nu poate doar să stea şi să privească, în condiţiile în care situaţia din această ţară se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult”.

Sustinere europeana

“Trebuie să evaluăm impactul recentelor ameninţări politice din partea Rusiei, care ar putea restricţiona comerţul cu Ucraina, în cazul semnării Acordului de asociere între Kiev şi Bruxelles. Acesta este un fenomen îngrijorător, care ar putea umbri summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a subliniat Elmar Brok. Atat acesta, cat si europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski au declarat anterior că UE ar trebui să protejeze Kievul de războaie comerciale cu Rusia.
KARADENIZ-PRESS amintește că pe data de 14 august, autoritatea vamală din Federaţia Rusă a înăsprit controalele în cazul mărfurilor importate din Georgia şi Ucraina. După aplicarea acestei măsuri, companiile din Ucraina au anunţat că accesul lor pe piaţa rusă este, practic, blocat. Federaţia Angajatorilor din Ucraina estimează pierderi ale exportatorilor ucraineni în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Avertisment rusesc

Serghei Glaziev, consilierul preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că înăsprirea controalelor asupra mărfurilor ucrainene la frontiera dintre Rusia şi Ucraina este o măsură preventivă, însă, în cazul în care Kievul va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, autoritatea vamală rusească ar putea înăspri şi mai mult aceste controale. „Situaţia nu trebuie dramatizată. Serviciul Vamal rus a desfăşurat activităţi de prevenire în caz de semnare a Acordului de asociere între Ucraina şi UE”, a precizat consilierul lui Putin.
Potrivit acestuia, deocamdată, autorităţile ruse nu au analizat rezultatele măsurilor aplicate la frontiera cu Ucraina. „În prezent, situaţia a revenit la normal, însă ne pregătim să înăsprim controalele vamale, în cazul în cazul în care Ucraina va face pasul sinucigaş de a semna Acordul de asociere cu UE”, a declarat consilierul preşedintelui rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *