Securitatea energetica, subiect principal in cadrul intrevederii Basescu-Timofti

de | ian. 29, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Poate cea mai importanta tema despre care vor discuta vineri presedintele Traian Basescu si omologul sau de peste Prut, Nicolae Timofti este securitatea energetica si proiectele la care Bucurestiul si Chisinaul lucreaza in prezent, a declarat consilier prezidential Iulian Chifu in cadrului unui interviu pentru moldova.org. „Desigur temele legate de securitatea energetica sunt in prim […]

Poate cea mai importanta tema despre care vor discuta vineri presedintele Traian Basescu si omologul sau de peste Prut, Nicolae Timofti este securitatea energetica si proiectele la care Bucurestiul si Chisinaul lucreaza in prezent, a declarat consilier prezidential Iulian Chifu in cadrului unui interviu pentru moldova.org. „Desigur temele legate de securitatea energetica sunt in prim planul agendei, alaturi de investitii, ajutor financiar pentru constructie institutionala si reforma juridica. Pana la sfarsitul acestui an asteptam ca interconectarea retelelor de gaze sa se poata face prin incheierea proiectului de subtraversare a raului Prut, dar si interconectarea retelelor de curent electric e necesara, pentru posibilitatea de a transmite o cantitate mai importanta de curent electric decat acum”, a precizat oficialul de la Cotroceni. El a mai spus ca Romania este un sustinator constant a Republicii Moldova si in temele mari de securitate, dar si in afirmarea suveranitatii, independentei politice reale si a integritatii teritoriale. In ceea ce priveste dosarul conflictului transnistrean, Romania sustine Chisinaul in efortul sau de a determina retragerea trupelor ruse si a armamentelor din regiunea separatista nistreana, punerea in practica a principiului consimtamantului statului gazda consemnat in cadrul fundamentelor de constituire a OSCE si acceptat de catre Federatia Rusa in cadrul declaratiei finale a summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, alaturi de acceptarea procesului de retragere a trupelor. „Romania sustine, deopotriva schimbarea naturii asa numitelor „forte de pacificare” din zona de securitate din forte militare in componenta civila real multinationala”, a adaugat acesta. Legat de reformele pe care R. Moldova trebuie sa le implementeze, in special cea in justitie, Chifu a declarat ca este nevoie ca factorii politici sa nu se amestece pentru a asigura independenta acestei puteri in stat.

Apel la unitate in AIE

In ceea ce priveste conflictul iscat in cadrul AIE, consilier prezidential este de parere ca astfel de subiecte nu ar trebui sa afecteze unitatea acestui bloc politic esential pentru traseul european al Chisinaului. „Trebuie insa ca toate personalitatile componente, dar si partidele componente sa fie constiente de faptul ca pentru efortul pe care-l fac astazi in drumul european, fiecare are un rol relevant si unic, sa realizeze ca toate se completeaza in optiuni, sustinere publica si actiune”, a mai spus acesta. El a mai spus ca rivalitatile personale trebuie depasite pentru ca toti actorii politici de peste Prut sa poata conlucra in interesul cetateanului de rand. „E avantajul unei coalitii care poate lucra cu optiuni pe nuante politice, dar care are un tel si obiectiv unic, foarte important, care e mult mai important pentru cetatenii Republicii Moldova decat rivalitati, orgolii sau frustrari ale unui membru sau altul din coalitie”, a mai spus acesta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *