Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: NATO isi poate desfasura trupe oriunde

de | oct. 6, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

NATO poate sa desfasoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), intr-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, cu ocazia vizitei pe care o incepe luni in Polonia, prima sa vizita in strainatate de la preluarea oficiala a postului la 1 octombrie. ‘Anul viitor, la o intalnire ministeriala, […]

Jens StoltenbergNATO poate sa desfasoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), intr-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, cu ocazia vizitei pe care o incepe luni in Polonia, prima sa vizita in strainatate de la preluarea oficiala a postului la 1 octombrie. ‘Anul viitor, la o intalnire ministeriala, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forte de reactie rapida, dar chiar si inaintea de a fi creata, NATO are si asa o armata puternica. O putem plasa oriunde dorim’, a subliniat Jens Stoltenberg, a carui agenda la Varsovia este dominata de probleme legate de intarirea flancului estic al Aliantei si dezvoltarea unei forte de reactie rapida. Cu toate acestea, NATO doreste sa aiba relatii constructive cu Rusia chiar daca Alianta isi sporeste prezenta in statele sale membre din estul Europei, a declarat noul secretar general al organizatiei, Jens Stoltenberg, intr-un interviu pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, informeaza Reuters. ”Nu este nicio contradictie intre o NATO puternica si crearea de relatii constructive cu Rusia. Acest lucru rezulta din experienta mea politica. Norvegia este o tara mica ce se invecineaza cu Rusia si in cele mai reci perioade ale ‘razboiului rece’ am putut sa cooperam in domenii ca energia, pescuitul si delimitarea frontierei maritime”, a spus Stoltenberg, care efectueaza la Varsovia prima sa vizita externa de la preluarea conducerii Aliantei Nord-Atlantice. El a precizat ca NATO isi consolideaza securitatea fara a incalca angajamentele internationale ale organizatiei, Stoltenberg facand referire la sporirea prezentei militarilor aliati in Polonia si tarile baltice. NATO si-a suspendat intreaga cooperare practica cu Moscova in luna aprilie, in semn de protest dupa anexarea Crimeii de catre Rusia. Alianta a subliniat insa ca nu va interveni militar in Ucraina.

Reactii de la Moscova

Analistii politici de la Moscova nu vad cu ochi buni aceste declaratii ale lui Soltenberg. in opinia directorului Institutului pentru evaluari strategice din Moscova, Serghei Oznobiscev, se pare ca ‘noul secretar general inca nu s-a lamurit cu specificul noii sale functii si nu s-a familiarizat destul cu documentele care stau la baza relatiilor dintre Rusia si NATO’. ‘Deoarece in aceste documente se spune clar si predecesorul sau in functie (Anders Fogh) Rasmussen a vorbit despre acest lucru, ca exista Actul fondator al (Consiliului) NATO-Rusia din 1997, iar Alianta Nord-Atlantica nu are nicio intentie de a incalca prevederile acestui document’, a amintit el. Ceea ce spune acum Stoltenberg, potrivit expertului rus, ar constitui o incalcare a prevederilor documentului respectiv, deoarece Actul fondator mentioneaza, in special, ca Alianta nu va amplasa trupe permanente pe teritoriul noilor state membre. in acelasi timp, Oznobiscev se asteapta ca declaratiile lui Stoltenberg sa fie rectificate de catre consilierii sai, adaugand ca in cazul in care acestea reprezinta o reflectare a noii linii NATO ‘atunci ar fi vorba de o schimbare foarte serioasa de strategie’. in opinia sa, aceasta va da un motiv politicienilor si militarilor rusi sa declanseze o noua campanie de denuntare a agresivitatii NATO, pe care o vor acuza de cele mai agresive intentii. La randul sau, Dmitri Danilor, seful Departamentului pentru securitate europeana din cadrul Institutului Europei de pe langa Academia de stiinte a Rusiei, a declarat ca ‘din punct de vedere juridic este destul de greu de spus daca actiunile curente ale NATO corespund angajamentelor luate de blocul nord-atlantic in cadrul documentelor de baza: Actul fondator NATO-Rusia din 1997 si Declaratia de la Roma din 2002’. ‘Unul din punctele prevazute acolo spune ca NATO trebuie sa se abtina de la dezvoltarea unei infrastructuri militare in Est si ca partile se angajeaza /in cazul dat Rusia si Alianta Nord-Atlantica/ sa nu desfasoare forte militare semnificative la frontiere, adica practic in zona de contact’, a evocat acesta. Pe fondul situatiei din Ucraina, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a adoptat o serie de masuri, justificate de NATO prin necesitatea de a asigura securitatea tarilor membre, scrie Ria Novosti. Au fost intarite misiunile de patrulare aeriana a statelor baltice (care fac parte din Alianta din 2004); avioane cu echipament radar survoleaza regulat Polonia (intrata in NATO in 1999) si Romania (care a aderat in 2004); au fost trimise suplimentar nave in Marea Baltica si Marea Mediterana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *