„SEA SHIELD 18”, răspunsul NATO la Marea Neagră

, , , , , , , , , , ,
 
Exercițiile NATO la Marea Neagră, răspunsul Alianței la acțiunile în forță ale Kremlinului

Exercițiile NATO la Marea Neagră, răspunsul Alianței la acțiunile în forță ale Kremlinului

Exerciţiul militar multinaţional, „SEA SHIELD 18”, cea mai mare aplicație de acest gen din flancul sudic şi estic al NATO, începe astăzi sub comanda Marinei Militare Române, relatează presa de București, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Concomitent NATO desfășoară la Marea Baltică exercițiul Siil 2018, cel mai mare exercițiu din istoria recentă a Estoniei.

Exerciții în forță

Exerciţiul militar multinaţional, „SEA SHIELD 18″, se va desfăşura în perioada 4-11 mai pe Marea Neagră, fiind organizat şi coordonat de Forţele Navale Române. În total, vor participa 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă şi un submarin. Peste 2.300 de militari americani, britanici, bulgari, greci, români, spanioli şi turci vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, aeriene, submarine şi maritime, conform unui scenariu bazat pe o situaţie geopolitică fictivă.

Forţele Navale Române participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detaşamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare şi scafandri de luptă, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer şi, în premieră, Forţele Terestre Române participă cu un detaşament de infanterişti de la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.

Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiţeri de stat major.

Constanța, cartier general

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară activităţi în Marea Neagră, în perioada 1 – 21 mai, şi este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata românească „Regele Ferdinand”.

„Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 este cel mai mare exerciţiu NATO organizat pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord Atlantice, în anul 2018, şi demonstrează capacitatea deosebită a marinarilor militari români de a planifica, organiza şi conduce activităţi de instruire întrunite în cele trei medii de acţiune, terestru, aerian şi maritim”, spun reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale Române.

Deschiderea oficială a exerciţiului va avea loc vineri, 4 mai, la Terminalul Pasagere din Portul Constanţa, în prezenţa Şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, iar în perioada 5-6 mai sunt planificate vizite oficiale ale reprezentanţilor militari străini la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale din Municipiul Constanţa. De asemenea, marinarii militari români şi străini vor desfăşura o serie de activităţi specifice pentru coordonarea tuturor acţiunilor de pe mare, planificate în perioada 7-11 mai.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale în anul 2018 şi oferă cadrul tactic de antrenament întrunit pentru operaţiile de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord Atlantice.

Sistemele S-400, mândria armatei ruse

Sistemele S-400, mândria armatei ruse

Avertisment rus

Forțele militare ruse, desfășurate în Republica Abhazia (stat nerecunoscut din Georgia), au declanșat anterior ample exerciții militare, în cadrul cărora soldații ruși execută trageri cu sistemele de artilerie și de rachete din dotare, iar infanteria marină rusă și abhază execută antrenamente de luptă cu sistemele de armament din dotare, relata mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

La aceste exerciții participă soldați din contingentul militar rus din Abhazia, infanterie marină și diferite categorii de nave din Flota militară rusă a Mării Negre, aviație militară, precum și reprezentanți din toate categoriile de forțe ale armatei abhaze, în mod special forțe speciale și unități de parașutiști. Experții militari atrag atenția că aceste exerciții fac parte din strategia rusă de antrenare a viitoarelor contingente militare care vor fi desfășurate pe frontul sirian.

La aceste exerciții au participat, în calitate de observatori, ofițeri din Republica Belarus, Oseția de Sus, Armenia și unele state central-asiatice, aliate cu Federația Rusă. Surse abhaze, citate de mass-media, au precizat că exerciții similare vor fi organizate și în perioada iulie-august 2108 pe teritoriul regiunii separatiste, a cărei independență nu este nerecunoscută de Republica Georgia, statele UE și NATO ori de majoritatea statelor lumii.

Exerciții pe bandă rulantă

În ultimele săptămâni, Federația Rusă au efectuat mai multe exerciţii militare și în Crimeea, în cadrul cărora militarii ruşi simulează acţiuni de „identificare a navelor unui inamic convenţional”. Conform comunicatului Flotei Ruse din Marea Neagră, citat de Radio Svoboda, în aceste exerciții au fost implicate sisteme de rachete de coastă, în Crimeea fiind deja instalate de forțele ruse baterii de rachete „Bastion” şi „Ball”.

A doua etapă a exerciţiului a presupus desfăşurarea sistemelor de rachete pe teren şi schimbarea poziţiilor de foc, în strânsă colaborare cu aviația și forțele terestre de sprijin. Etapa finală a aplicaţiilor tactice a vizat identificarea ţintelor navale de suprafaţă şi transmiterea informaţiilor la punctul de comandă.

Reamintim că Rusia efectuează lunar aplicaţii cu bateriile de rachete „Bastion” şi „Ball” desfășurate în Crimeea, exercițiile vizând distrugerea ţintelor marine ale unui inamic convenţional. Aceste activități sunt considerate drept avertismente transmise de partea rusă statelor NATO, precum SUA, Franța, Marea Britanie, care trimit periodic nave militare în Marea Neagră.

Armatele NATO, nevoite să intensifice ritmul exercițiilor pentru a face față Federației Ruse

Armatele NATO, nevoite să intensifice ritmul exercițiilor pentru a face față Federației Ruse

Crimeea, fortăreață militară

De la anexarea peninsulei Crimeea și a orașului Sevastopol în 2014, Federația Rusă a desfășurat zeci de mii de soldați în regiune, dotați cu sisteme moderne de armament, inclusiv divizii de rachete sol-aer S-400. Concomitent, Flota militară rusă a Mării Negre, implicată în conflictul sirian, este o prioritate pentru autoritățile ruse, primind submarine și nave de suprafață moderne.

Federația Rusă a acordat o importanță deosebită dezvoltării unui sistem avansat de apărare antiaeriană, Kremlinul desfășurând în urmă cu mai multe luni o primă divizie de rachete S-400 în Crimeea, în apropierea oraşului-port Fedosia. Ulterior noi unități au fost desfășurate și lângă oraşul Sevastopol, pentru a controla spaţiul în zona frontierei cu Ucraina și a zonei economice exclusive, aflată în dispută cu Kievul după evenimentele din 2014.

Noul sistem de apărare aeriană, proiectat pentru a apăra graniţele Rusiei, poate fi transformat într-un modul ofensiv în mai puţin de cinci minute, a declarat anterior Viktor Sevostianov, înalt responsabil în forţele aeriene ruse.

Sistemele S-400, introduse prima dată în dotarea forţelor militare ruse în 2007, pot doborâ rachete balistice pe o rază de 60 de kilometri.

SIIL 2018

În Estonia au început cele mai mari exerciții militare din istoria republicii – Siil 2018 – care vor dura până pe 14 mai, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. La manevre vor lua parte militari din Marea Britanie, SUA, Danemarca, Germania, Polonia, Franța, Letonia, Lituania, Belgia, Canada, Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina și Irlanda. În total, peste 15.000 de militari, ofițeri ai serviciilor de informații și membri ai  forțelor de ordine.

În ziua lansării exercițiilor, un aparat Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse a efectuat o interceptare „neprofesională” a unei aeronave americane P-8 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, anunță CNN, care citează două surse din sfera militară a SUA. Aceste incidente sunt frecvente în ultimii ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și statele membre NATO.

Murinus vs. NATO

Conform scenariului exercitiilor gândite de experții Alianței, o tara fictiva denumita Murinus va incerca să destabilizeze situația din Estonia și să provoace o ruptură între statele membre NATO.

Principalul accent al exercitiului, al carui prima pate va cuprinde și teritoriul Letoniei, va fi pus pe capacitatea de a asigura securitatea și protecția populației în orice situație.

Soldații NATO se pregătesc intensiv în regiunea Baltică

Soldații NATO se pregătesc intensiv în regiunea Baltică

Căile ferate locale, aliatele Kremlinului

Rusia dispune de un avantaj substanţial în faţa NATO în Europa de Est, consideră autorii unui raport al Academiei Militare a SUA din West Point, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Căile ferate existente în ţările baltice nu permit blocului militar să expedieze trupe şi tehnică militară atât de rapid cum o poate face Rusia, menţionează ei.

Cercetătorii Institutului războiului contemporan al Academiei Militare menţionează că din cauza standardelor adoptate de URSS, lăţimea ecartamentului din Lituania, Letonia şi Estonia se deosebeşte de cele europene. În opinia lor, acest lucru permite Rusia să aibă un avantaj în într-un ipotetic conflict militar. „Această incompatibilitate presupune că trenurile care transportă tehnica militară şi muniţii din bazele militare NATO mari din Germania sau Polonia vor fi nevoite să mişte încărcăturile în vagoanele adaptate la ecartamentul rusesc sau să-l transporte cu ajutorul transportului auto”, se menţionează în raport.

Exemplul Zapad

În acelaşi timp, ambele variante presupun nişte cheltuieli suplimentare esenţiale, utilizarea unei tehnici speciale şi existenţa unei experienţe în desfăşurarea unor astfel de operaţiuni, de care nu dispun soldaţi NATO, consideră autorii studiului. Rusia, spre deosebire de ţările vestica, ar putea profita de avantajul mobilităţii din cauza existenţa aceloraşi standarde a căilor ferate în toate statele ai fostei URSS, consideră experţii. Drept exemplu, aceştia dau exerciţiile militare „Zapad”, unde Rusia a transportat importante efective de trupe și tehnică militară cu ajutorul infrastructurii feroviare, atât pe teritoriul rus, inclusiv Kalininigrad, cât și în Republica Belarus. (N.G./M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *