Știrea sfârșitului de săptămână :
Țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) se decluplează de la rețeaua de energie electrică rusească, sâmbătă 8 februarie 2025. În 9 februarie va exista un sistem comun de transport al energie electrice cu aceste țări, legatura fizică fiind realizată prin Polonia.
Explicații tehnice :
Uniunea Sovietică și-a proiectat și construit un sistem energetic unitar care cu greu a putut fi dezmembrat din cauza limitărilor tehnice.
Aceste legături nu au putut fi rupte în toți acești ani (1991 – 2025) deoarece aceste țări nu aveau capacități de producție de energie electrică care să le acopere consumul, standardele de funcționare rusești nu corespund cu cele europene (abaterile de frecvență, intensitate și tensiune) și lipsa interconexiunilor (pentru importuri) cu țările Uniunii Europene. Până în 8 februarie 2025, cele trei țări au functionat în sincronizare cu cu Sistemul Energetic Unificat al Rusiei și Belarusului, ceea ce a însemnat că Federația Rusă a deținut (parțial) controlul asupra rețelelor naționale de energie electrică, putând oricând să le blocheze prin modificarea fluxurilor de energie, deoarece dispecerizarea acestora (ajustarea tensiunii și frecvenței) se făcea în funcție de dispeceratul rusesc.
Acest lucru înseamnă că cele trei țări baltice au investit enorm în schimbarea echipamentelor de asigurare a caracteristicilor tehnice, măsurarea și controlul acestora, în construcția de noi capacități de productie de energie electrică și în interconectarea cu sistemul european ENTSO-E, care permite importul de energie.

În acest moment există interconexiuni cu țările membre ENTSO-E: terestru prin Polonia și submarin, pe sub Marea Baltică cu Suedia și Finlanda. Amintim că au existat mai multe sabotaje a acestor cabluri submarine (realizate de nave comerciale) în ultimile luni, Federația Rusă negând orice implicare.
Puțină istorie :
Mulți ani, fostele țări sovietice au rămas prizoniere Federației Ruse prin sistemul comun de producție și transport de energie electrică. Mai mult decât atât, Rusia a făcut dependente majoritatea țărilor Uniunii Europene de energia sa iefină, și aici trebuie să amintim interconexiunile traseelor de gaze prin ”cleștele energetic” format de cele două conducte North Stream și prin sud de Turk Stream și Blue Stream, construite pentru a suprima trasportul prin conductele terestre ucrainiene.
După agresiunile repetate ale Federației Ruse (1991 – Transnistria și Nagorno Karabach, 2008 – Osetia și Abhazia, 2014 – Dombas și Crimeia, 2022 – Ucraina), fostele țări sovietice s-au decuplat treptat de la ambele sisteme de transport de energie (electrică și gaze).
24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a atacat Ucraina, nu a fost aleasă întâmplător deoarece în acea zi Ucraina și Republica Moldova începeau manevrele de decuplare de la sistemul energetic rusesc. Atacul asupra rețelei de transport de energie electrică ucrainiene din 24 februarie 2022, după începerea manevrelor de cuplare la ENTSO-E, a avut ca rol dezechilibrarea rețelei ucrainiene, dezechilibru care se propaga pe toată rețeaua europeană, putând atrage în cascadă un black-out regional care să cuprindă minim Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia.
În acea dimineață de 24 februarie 2022, dispeceratul ENTSO-E a dispus insularizarea Ucrainei și Moldovei, care au funcționat independent până la mijlocul lunii martie 2022.
Ne putem aștepta la un alt atac energetic?
Sunt convins că Federația Rusă are în vedere a pune în scenă acțiuni de destabilizare a sistemelor energetice naționale ale țărilor vechine celor trei țări baltice. Totuși ieșirea cu succes a ENTSO-E de sub atacul din 24 februarie 2022 arată că profesioniștii din dispeceratele europene au fost pregatiți și vor fi pregătiți și pentru 8 februarie 2025. Asta nu înseamnă că în Federația Rusă nu există alți (luptători) profesioniști creativi care să nu fi proiectat un plan (sau strategie) de a sabota în continuare sistemele energetice ale țărilor Europene.
Polonezii vor supraveghea interconexiuile cu elicoptere și drone. Lituania, Letonia și Estonia declară că sunt pregătite asupra potențialelor atacuri cibernetice și sabotajelor.
Ce va face Kaliningradul?
Aici este o problemă: enclava rusească cu ieșire la Marea Baltică va mai avea legături electrice cu Belarusul și implicit cu Rusia? Pe acest teritoriu rusesc se află baze militare și porturi importante din punct de vedere strategic care nu pot fi abandonate deoarece puterea navală rusească, proiectată în Marea Baltică, Marea Nordului și Oceanul Atlantic depinde în mare măsura de Kalininglad.

Nu se comunica nimic (de nici o parte) pe această problemă și nu putem decât să facem speculații.
Dacă Kaliningradul va fi decuplat energetic de liniile de transport pe care îi vine energia electrică din Rusia, poate fi interpretată ca agresiune de către Kremlin.
Dacă conexiunea energetică Kaliningrad – Belarus – Federația Rusă rămâne, marina rusească își va proiecta în continuare puterea navala măcar în zona de sud a Mării Baltice, neuitând de existența porturilor și bazelor militare din zona Sank Petersburg.
Fără îndoială că Moscova știe că există această amenințare și nu credem că este nepregatită în eventualitatea în care alimentarea cu energie electrică a Kaliningradului va fi oprită. Ar putea potențiala decuplare energetică să fie interpretată ca un atac? Bineînțeles că se poate, mai ales că în ultima perioadă Kremlinul lui Putin este imprevizibil deoarece valurile de sanțiuni economice occidentale îi afectează serios economia și stabilitatea statală.
Și deasemenea nu ne îndoim că țările NATO și NATO nu știu că pot suprima puterea navală rusească radiată prin porturile militare din Kaliningrad.

În eventualitatea tăierii conexiunii energetice asigurată prin două linii ce vin din Lituania și (nu excludem) a liniei de transport feroviar prin Coridorul Suwalki, Federația Rusă trebuie să-și mute (rușinos) toate navele din acest nod important. Menționăm că în Kaliningrad există două termocentrale (una pe gaz și una pe cărbune) care pot asigura consumul casnic, deci se exclude o criză energetică umanitară, ca în Transnistria.
Cu alte cuvinte, avem două variante: Kaliningradul va fi legat de ENTSOE și va depinde energetic de Uniunea Europeana sau va fi decuplat, generându-se un risc de conflict NATO – Federația Rusă.
0 Comentarii