Se trezesc rusii? Exitpoll – Partidul lui Putin, doar 48,5%

, ,
 

alegeri rusia 3Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin şi al preşedintelui Dmitri Medvedev a câştigat alegerile cu doar 48,5 la sută din voturi, potrivit unui exitpoll. Cei doi dau vina pe criza economică. Între timp, mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi La Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit acestui sondaj, Rusia Unită pierde majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Duma de Stat. Aceste rezultate îi va oferi partidului lui Vladimir Putin 220 de locuri în Camera Inferioară a parlamentului din cele 450 de locuri, în scădere de la 315, transmite RRA. La alegerile din 2007, partidul lui Vladimir Putin a obţinut 64% din voturi. Partidul Comunist rămâne a doua forţă politică din Rusia, cu 19,8 la sută din voturi.
Rusia Dreaptă (centru-stânga) obţine 12,8 la sută, iar partidul liberal-democrat (naţionalist) 11,42 la sută, potrivit acestor date furnizate de institutul de sondaje Vtsiom. Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7 la sută necesar pentru a avea un grup reprezentativ în Duma. Până în prezent, partidul Rusia Unită dispunea de o majoritate zdrobitoare în Duma.

Putin si Medvedev se justifica

Premierul rus, Vladimir Putin, a afirmat că rezultatul în scădere obţinut de formaţiunea sa, Rusia Unită, la alegerile parlamentare de duminică este o consecinţă a guvernării în perioada crizei economice mondiale. Liderul formaţiunii, Vladimir Putin, şi preşedintele Dmitri Medvedev, aflat în fruntea listei electorale, au ţinut discursuri scurte şi sobre după sondajele difuzate la închiderea urnelor, ce relevă că Rusia Unită pierde majoritatea absolută în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.
“În ciuda perioadei dificile în viaţa statului nostru, în ciuda crizei, în ciuda faptului că Rusia Unită, conducerea, a fost şi este responsabilă în această perioadă dificilă de eşecuri, de succese, cetăţenii şi-au dat votul (pentru partid -n.r.)”, a spus Vladimir Putin, vădit dezamăgit, transmite Agerpres. “Acesta este rezultatul optim care reflectă în mod real situaţia din ţară. Bazându-ne pe acest rezultat, vom putea asigura dezvoltarea stabilă a statului nostru”, a adăugat Vladimir Putin, care spera într-un scor mai bun la acest scrutin, considerat un test pentru prezidenţialele din martie 2012, la care va candida.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus că rezultatul alegerilor parlamentare reflectă raportul de forţe din ţară şi a subliniat că “Rusia Unită are dreptul să continue cursul ales”. “Confirmarea autorităţii se realizează mai dificil decât cucerirea autorităţii, în special când este vorba de critici, de numeroase probleme existente în ţara noastră”, a afirmat Dmitri Medvedev.

Opozanti retinuti

Aproximativ 170 de opozanţi, între care scriitorul Eduard Limonov, au fost reţinuţi duminică în timp ce încercau să participe la manifestaţiile neautorizate de la Moscova şi Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative, a anunţat poliţia. “Peste 100 de persoane au fost arestate în piaţa Triumfalnaia (locul de reuniune preferat de opoziţia radicală) după multiple avertismente cu privire la caracterul ilegal al manifestaţiei”, a declarat poliţia din Moscova, citată de agenţia Interfax.
Scriitorul controversat Eduard Limonov, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012, a fost reţinut în timp ce se apropia de locul reuniunii, transmite Mediafax. “Ruşine, Limonov – preşedinte!”, au scandat susţinătorii săi.
Reuniţi de la ora 18.00 (16.00 ora României), manifestanţii de la Moscova au venit să protesteze faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative organizate duminică şi câştigate de partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită, potrivit sondajelor realizate de ieşirea de la urne. Au fost lansate fumigene în mai multe rânduri, în timp ce poliţia încerca să disperseze manifestanţii.
“Nimeni nu mi-a zis să vin aici, am venit singur. Am simţit că trebuie să vin pentru că m-am săturat. Mi-a ajuns. Nu mai vreau”, a declarat Vill, un bătrân care participa la reuniunea din capitala rusă. “Sper că, poate nu eu, dar cel puţin copiii mei, nepoţii mei vor putea fi liberi”, a adăugat el. La rândul său, un student în vârstă de 22 de ani, Filipp Piankovski, a declarat: “Nu sunt de acord cu puterea din Rusia şi cu regimul Putin. Este revoltător. Este încă un stat autoritar. Asta s-a mai întâmplat în Rusia. Este momentul să se termine”.
La Sankt-Petersburg, 70 de opozanţi care încercau să organizeze o manifestaţie neautorizată la Gostini Dvor, în centrul oraşului, au fost, de asemenea, arestaţi, a declarat pentru AFP Viaceslav Stepcenko, purtător de cuvânt al poliţiei. “Alegerile voastre sunt o farsă”, strigau cei aproximativ 400 de manifestanţi din acest al doilea oraş ca mărime din Rusia. “Alegerile fără opoziţie sunt o infracţiune”, se putea citi pe o pancartă a unui manifestant.

1 răspunde
  1. Lily
    Lily says:

    Asa se întampla peste tot! Partidul de guvernamant îsi pierde încet, încet majoritatea si opozitia ia puterea. Nimic neobijnuit!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *