Se incing spiritele in Golful Persic. SUA ar putea ataca Iranul

, , ,
 

iran-nuclearAdministraţia Barack Obama a oferit asigurări Israelului, în secret, că SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al regimului islamist va depăşi anumite “linii roşii”. De asemenea, SUA au lansat un avertisment împotriva unei eventuale închideri a Strâmtorii Ormuz de către Iran.
Potrivit presei israeliene, Israelul a fost deranjat de afirmaţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care avertizase la începutul lunii decembrie că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar atrage Orientul Mijlociu într-un conflict “regretabil”. Ambasadorul israelian la Washington, Michael Oren, a prezentat o notă oficială de protest, iar, în replică, Administraţia Obama a dat asigurări că trecerea unor “linii roşii” în avansarea programului nuclear iranian ar atrage un atac militar american, astfel că Israelul nu trebuie să acţioneze unilateral.
Matthew Kroenig, consilier special la Pentagon în perioada iulie 2010 – iulie 2011, afirmă că Statele Unite vor ataca Iranul dacă regimul islamist va expulza inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, dacă ar începe să purifice uraniu la nivelul de 90 la sută sau dacă ar instala centrifuge performante la uzina nucleară de la Qom.
Statele Unite ale Americii au avertizat miercuri împotriva unei eventuale închideri a Strâmtorii Ormuz de către Iran, care a ameninţat că va recurge la această măsură în cazul unor sancţiuni internaţionale împotriva exporturilor sale de petrol. “Nicio perturbare a traficului maritim prin Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată”, a declarat George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Acelaşi mesaj a fost transmis anterior şi de Flota a cincea a SUA. “Oricine ameninţă să perturbe libera navigare printr-o strâmtoare internaţională se poziţionează în mod clar în afara comunităţii naţiunilor; nu va fi tolerată nicio perturbare”, a subliniat un purtător de cuvânt a flotei americane bazate în Bahrein.
Marţi, prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi a avertizat că ţara sa va închide Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece circa 40 la sută din traficul maritim petrolier mondial, dacă actorii internaţionali vor impune sancţiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene. La rândul său, comandantul marinei iraniene a subliniat miercuri că este “foarte uşor”, însă nu şi necesar pentru Iran să închidă această strâmtoare care leagă Golful şi Marea Oman.

1 răspunde
  1. chygrynskiy
    chygrynskiy says:

    daca acesst razboi sar intampla, ma intreb de ce parte ar fi Rusia? avand in vedere ca daca stamtoarea se va bloca ar urca pretul petrolului, sau China, care sau vede desavantajata?, sau tarile din prejur?(Israel, pakistan, Arabia Saudita)
    oricum pare ca acest rasboi mai devreme sau mai tarziu o sa se declare!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *