Se amplifica tensiunile dintre Siria si Turcia

, , ,
 

Emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, este aşteptat într-o vizită în Turcia, în contextul tensiunilor produse recent la graniţa siriano-turcă, a anunţat luni o sursă oficială de la Ankara.
Lakhdar Brahimi va începe un turneu regional, în contextul eforturilor internaţionale vizând soluţionarea paşnică a conflictului din Siria, a indicat sursa citată, care a optat pentru anonimat. Data exactă a vizitei fostului diplomat algerian la Ankara nu a fost deocamdată stabilită, dar vizita va avea loc înaintea sosirii în Turcia a preşedintelui rus Vladimir Putin, la sfârşitul acestei luni. În ultimele şase zile, la graniţa dintre Turcia şi Siria s-au produs frecvente schimburi de focuri, ceea ce a generat temeri privind transformarea crizei din Siria, declanşată acum aproape 19 luni, într-un conflict regional.
De asemenea, Damascul a denunţat vehement luni o propunere turcă privind înlocuirea preşedintelui Bashar al-Assad cu actualul vicepreşedinte Faruk al-Sharaa şi demararea unei perioade de tranziţie. Ceea ce a declarat ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu “reflectă o flagrantă tensiune politică şi diplomatică”, a apreciat ministrul informaţiei sirian Omran al-Zohbi, într-o declaraţie difuzată de postul public de televiziune. “Nu mai suntem pe vremea Imperiului Otoman! Sfătuiesc executivul turc să renunţe (la putere) în favoarea unor personalităţi recunoscute de poporul turc”. Această politică “diminuează puterea Turciei” pe scena internaţională, a continuat oficialitatea siriană.
Într-o emisiune televizată, şeful diplomaţiei turce a propus sâmbătă seara înlocuirea preşedintelui Bashar al-Assad, devenit acum aproape 19 luni ţintă a unei ample revolte sociale, cu vicepreşedintele Faruk al-Sharaa, în scopul opririi vărsării de sânge în Siria. “Faruk al-Sharaa este o personalitate raţională şi conştientă, care nu a participat la masacrele din Siria. Nimeni altul nu cunoaşte mai bine sistemul” social în ţara arabă, a explicat ministrul turc pentru postul public de televiziune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *