Scutul antiracheta. Radarul din Turcia, operational

, ,
 

radarStaţia radar de avertizare timpurie din Turcia, parte a controversatului sistem de apărare antirachetă al NATO în Europa, este de acum operaţională, a declarat luni seara un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara.
Radarul, situat în localitatea Malatya, aproximativ 400 mile sud-est de capitala ţării, este deservit deopotrivă de personal turc şi american, a precizat diplomatul amintit. Turcia este una din cele cinci ţări europene care au convenit cu SUA asupra instalării pe teritoriul lor a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă conceput de Statele Unite. Portugalia, Polonia, România şi Spania au acceptat de asemenea să găzduiască pe teritoriul lor componente ale acestui sistem.
NATO a invitat şi Rusia să participe la proiect, dar negocierile au intrat în impas după ce Moscova a insistat asupra unor garanţii legale, în scris, din partea Washingtonului că scutul antirachetă nu va deveni pe viitor un pericol pentru capacităţile sale de descurajare nucleară. SUA şi aliaţii lor europeni refuză să ofere Rusiei astfel de garanţii, asigurând verbal că sistemul nu vizează în niciun caz arsenalul rus de disuasiune, ci este destinat exclusiv contracarării unor eventuale ameninţări cu rachete balistice dinspre ţări cum ar fi Iranul.
Iranul, vecinul estic al Turciei, a obiectat public faţă de instalarea unor componente ale sistemului antirachetă al NATO pe teritoriul turc. Ali Larijani, preşedintele parlamentului de la Teheran, a reiterat opoziţia ţării sale facă de acest proiect în cursul vizitei întreprinse săptămâna trecută în Turcia. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că speră la un acord politic cu Moscova înainte de summitul Rusia-NATO de la Chicago din primăvara acestui an.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *