Scriitorul Paul Coelho, armă politică în prezidențialele din Ucraina

,
 
Imaginea-scriitorului-Paulo-Coelho-folosită-electoral-de-Iulia-Timoșenko

Imaginea-scriitorului-Paulo-Coelho-folosită-electoral-de-Iulia-Timoșenko

Candidata la alegerile prezidenţiale din martie 2019, Iulia Timoşenko, care figurează printre favoriţi, a negat recent că ar fi vrut să-şi adjudece sprijinul scriitorului brazilian Paulo Coelho, fără aprobarea acestuia, difuzând la anunţarea candidaturii sale un film în care acesta îi aducea un omagiu, relatează AFP, citată de agenția KARADENIZ PRESS. Difuzarea acestui film, în care scriitorul laudă talentele Iuliei Timoşenko, „o persoană care poate conduce o ţară”, fusese interpretat de mass-media de la Kiev ca un mesaj de sprijin, dar autorul „Alchimistului” a dezminţit rapid că s-ar fi angajat în favoarea fostului premier.

Dezmințire rapidă

„Eu nu am înregistrat niciodată niciun mesaj care să-i susţină candidatura, chiar dacă îmi place mult ca persoană, politica ucraineană nu este domeniul meu”, a scris pe Twitter scriitorul brazilian, care se bucură de o popularitate crescută în fosta republică sovietică, conform mass-media de specialitate.

„Nu este nicio propagandă din partea mea. Este un film autobiografic despre ultimii 15 ani din viaţa mea, unde erau utilizate imagini documentare din punctul meu de vedere absolut corecte”, a reacţionat în faţa presei Iulia Timoşenko, prezentă la Davos, în cursul unei conferinţe despre Ucraina, organizată de fundaţia oligarhului Viktor Pinciuk în marja Forumului economic mondial.

Dezmințirea vine pe fondul unor acuzații dure la adresa candidatului Batkivștina din partea mass-media pro-prezidențiale privind denaturarea mesajului scriitorului.

Film cu bucluc

Filmul respectiv a fost difuzat în cadrul congresului partidului Batkivşcina, condus de Iulia Timoşenko, care a desemnat-o drept candidată la alegerile din 31 martie.

„Am întâlnit-o pe Timoşenko de două ori. Ea are carismă. Este o personalitate foarte puternică. A trecut prin multe încercări şi are o caracteristică unică: este capabilă să depăşească toate dificultăţile. Această persoană precis poate conduce ţara”, declara Paulo Coelho în film.

Biroul de presă al Iuliei Timoşenko a precizat pentru mass-media internațională că videoclipul cu Coelho fusese înregistrat în 2010 pentru un documentar.

Ucraina, razboi electoral total

Ucraina, razboi electoral total

Precedentul Ianukovici

În perioada 2012-2013, numele scriitorului brazilian a fost menționat în marja unui alt scandal politic, când fostul rpeședinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fost acuzat că a încercat să legalizeze o serie de mite primite prin falsificarea unui onorariu de câteva milioane de euro de la o editură din Doneţk, care i-ar cumpărat drepturile de autor.

Câştigurile de autor ale lui Ianukovici au devenit obiectul unor dezbateri generale încă din 2011-2012. La acea dată, pe site-ul prezidenţial a fost amplasată o explicaţie succintă, conform căreia 2 milioane de dolari i-au fost plătite de ‘tipografia ‘Novîi Mir’, pentru drepturile de autor la cărţile publicate din 2005 până în 2010′, adică cele pe care Ianukovici le-a scris pe vremea când era deputat, premier şi o perioadă foarte scurtă preşedinte. În comunicat se preciza că ‘editura a obţinut de asemenea drepturile pentru operele literare care vor fi scrise pe viitor de autor’.

Primii care au reacţionat la informaţia privind onorariul preşedintelui Ianukovici au fost scriitorii ucraineni. Iren Rozdobudko a caracterizat acest lucru drept ‘manifestare a corupţiei’, adăugând că în Ucraina autori de nivelul lui William Faulkner primesc de sute, de mii de ori mai puţini bani onorariu. La rândul său, scriitorul Vasili Şkliar a subliniat că, pentru a primi un onorariu atât de mare, un om de litere trebuie să vândă aproximativ câte două cărţi fiecărui ucrainean, inclusiv copiilor, orbilor şi analfabeţilor.

Întrebări fără răspuns

Deputatul din partea fracţiunii ‘Batkivşina’, Aleksandr Dubovoi, a încercat atunci să îndrepte situaţia, solictându-i Procuraturii Generale de la Kiev să ancheteze provenienţa onorariului record al lui Ianukovici. La finalul acestei anchete, trebuie fie să fie prezinte dovezi privind implicarea preşedintelui în acte de corupţie, fie ‘să-i fie prezentat lumii un nou Paulo Coelho’, a atenţionat Dubovoi, și el un personaj controversat.

Unii analişti politici au speculat că oamenii preşedintelui (n.r.-condamnat în alt dosar de justiția de la Kiev) au încercat, prin intermediul onorariilor record, să ‘acopere’ o afacere comercială care nu are nicio legătură cu publicarea de părţi. Politologul ucrainean Iuri Romanenko a declarat că oamenii care ‘se ocupă de legalizarea veniturilor şefului statului ucrainean pur şi simplu au dat chix şi în acest fel l-au compromis pe Ianukovici însuşi’. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *