Schimbări majore în conducerea militară de vârf a Ucrainei

de | feb. 12, 2024 | Știri | 0 comentarii

După destituirea Comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, la data de 8 februarie, s-a produs o remaniere semnificativă în conducerea militară a Ucrainei. Prin intermediul unui videoclip postat pe platforma Facebook în seara zilei de sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit cinci schimbări majore în cadrul înalților funcționari militari. Noul Comandant-șef al […]

După destituirea Comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, la data de 8 februarie, s-a produs o remaniere semnificativă în conducerea militară a Ucrainei. Prin intermediul unui videoclip postat pe platforma Facebook în seara zilei de sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit cinci schimbări majore în cadrul înalților funcționari militari.

Noul Comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, va fi asistat de doi noi adjuncți: colonelul Vadim Suharevski, specialist în tehnologia dronelor, și colonelul Andrii Lebedenko, expert în inovare și tehnologie militară. În plus, liderul de la Kiev a numit alți trei generali de brigadă în funcțiile de adjuncți ai șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: Volodimir Horbatiuk, care se va ocupa de operațiuni și management, Oleksi Șevcenko, care va gestiona logistica, și Mihailo Drapati, responsabil pe probleme de instruire.

Președintele ucrainean a subliniat importanța schimbărilor în conducerea militară a țării, evidențiind că succesul în conflictul actual poate fi obținut numai prin inovare și adoptarea noilor tehnologii. „Avem nevoie de o abordare practică solidă în ceea ce privește noile tehnologii. Există teorii în abundență, însă totul trebuie să fie pus în practică pentru a atinge obiectivele Ucrainei și pentru a maximiza protecția vieții soldaților noștri”, a declarat liderul de la Kiev.

Oleksandr Sîrski a evidențiat faptul că printre tehnologiile noi se numără dronele și războiul electronic. Acesta a condus apărarea Kievului la începutul războiului și a primit titlul de Erou al Ucrainei. În pofida faptului că criticii îl acuză de o conducere în stil sovietic, în acele condiții generalul a dat dovadă de flexibilitate și coordonare între acțiunile infanteriei, tancurilor, artileriei, comunicației și recunoașterii, inclusiv prin intermediul dronelor, reușind să înlăture amenințările din nordul Ucrainei.

O altă reușită remarcabilă a noului comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei este eliberarea regiunii Harkov, când a reușit să mobilizeze în secret trupele și, prin lansarea unei operațiuni surpriză, a reușit să spargă liniile ruse și să recâștige controlul asupra regiunii Harkov.

Chiar dacă cei doi înalți comandanți ai armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi și Oleksandr Sîrski, dispun de o vastă experiență în operațiuni militare și împărtășesc o viziune similară asupra conduitei în război, reputațiile pe care și le-au câștigat în rândul soldaților sunt diferite. Zalujnîi este perceput ca un lider care își exprimă deschis opoziția față de deciziile politice în contextul operațiunilor militare și este definit ca un „tată al soldaților”. În schimb, Sîrski este privit ca o persoană care nu contestă deciziile politice, îndeplinind ordinele președintelui, fiind caracterizat de camarazii săi ca fiind „pedant în planificarea operațiunilor, percepe războiul pe o matematică”.

În pofida declarației sale că: „viața și sănătatea soldaților au fost și rămân principalele valori ale armatei ucrainene”, criticii actualului comandant șef susțin că acesta nu acordă suficientă atenție numărului de victime, unii dintre cei mai înverșunați critici ajungând să-l numească „măcelar”. Divergențele în popularitatea lor sunt evidente și în rezultatele sondajelor. Potrivit unui sondaj, efectuat în decembrie 2023, peste 90% dintre respondenți au declarat că au încredere în Valeri Zalujnîi, în timp ce 48% dintre cei chestionați au admis că nu-l cunosc pe Oleksandr Sîrski.

În plan extern, liderii europeni au reacționat la schimbarea de conducere a forțelor armate ale Ucrainei cu asigurări de susținere continuă. Comisia Europeană a declarat că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina va rămâne neschimbat după demisia lui Valerii Zalujnîi. Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a numit înlocuirea o decizie internă a Ucrainei, declarând că: „Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina este neclintit. Ne-am angajat să susținem Ucraina atât timp cât este indispensabil și să oferim tot ce este necesar, indiferent de cine conduce Forțele Armate ale Ucrainei.” Un mesaj similiar a venit și din SUA, Casa Albă declarând că va continua să sprijine Ucraina, indiferent de cine este comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *