Schimari de prioritati: Rusia in scutul antiracheta, mai important decat rezolvarea dosarul transnistrean

de | ian. 13, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov a declarat, joi, la Moscova, ca pentru cooperarea ruso-occidentala in domeniul securitatii este mai importanta aderarea Rusiei in proiectul scutului antiracheta decat rezolvarea conflictului transnistrean, potrivit postului de radio Europa Libera.

lavrov 765

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov a declarat, joi, la Moscova, ca pentru cooperarea ruso-occidentala in domeniul securitatii este mai importanta aderarea Rusiei in proiectul scutului antiracheta decat rezolvarea conflictului transnistrean, potrivit postului de radio Europa Libera. De altfel, Lavrov este cel care a afirmat anul trecut, in fata liderilor occidentali, inclusiv, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ca Rusia va da dovada de vointa relansarii relatiilor UE-Rusia si va ince cu rezolvarea diferendului dintre cele doua maluri ale Nistrului. Cu toate aceastea, Serghei Lavrov a declarat insa in conferinta de presa de joi ca Rusia depune oricum eforturi, de multa vreme, in ceea ce priveste Transnistria. Seful diplomatiei ruse a adaugat ca Occidentul este cel care ar trebui sa dea dovada de mai multa deschidere incluzand Moscova in proiectul scutului antiracheta lansat de Statele Unite si imbratisat de NATO.

Propunere germana

Cancelarul german Angela Merkel l-a surprins pe presedintele rus Dmitri Medvedev, in iunie 2010, cu o propunere neobisnuita – daca Rusia este interesata in cooperarea cu Europa, in special pe probleme de securitate, ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria. Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, R.Moldova, Tiraspol, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze asa-numitele negocieri in formatul 5 + 2. Aceste negocieri au fost oprite in urma cu patru ani de Rusia si Transnistria, intrucat Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare. Germania vrea ca Rusia sa-si retraga in cele din urma trupele din Transnistria, astfel incat R. Moldova sa poate castiga din nou controlul intregului teritoriu al tarii. in acelasi timp, Tiraspolului i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. in schimb, Merkel ofera Rusiei ceva ce isi doreste de mult: infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE- Rusia, unde Europa si Rusia ar conclucra mai stans in operatiuni de administrare a crizelor civile si militare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *