Scenariu georgian pentru R. Moldova?

de | apr. 6, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Tiraspolul doreste reeditarea „scenariului georgian” in disputa cu Republica Moldova, a declarat deputatul Radei Supreme de la Kiev, Serghei Grinevetki, reprezentant al blocului condus de Vladimir Litvin. Potrivit presei de la Chisinau, declaratia lui Grinevetki este o replica la amenintarile recente ale liderului separatist transnistrean, Igor Smirnov.

Igor-SmirnovTiraspolul doreste reeditarea „scenariului georgian” in disputa cu Republica Moldova, a declarat deputatul Radei Supreme de la Kiev, Serghei Grinevetki, reprezentant al blocului condus de Vladimir Litvin. Potrivit presei de la Chisinau, declaratia lui Grinevetki este o replica la amenintarile recente ale liderului separatist transnistrean, Igor Smirnov. „Ucraina trebuie sa-si protejeze concetatenii din Transnistria, insa nu cred ca rezolvarea diferendului de pe Nistru este posibila pe carea fortei, desi o buna parte a administratiei de la Tiraspol doreste reeditarea ‘scenariului georgian’ in disputa cu Modova. Nu cred, insa, ca marii actori geopolitici vor admite o astfel de situatie”, a spus Grinevetki, potrivit 24h.md. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut politicienilor de la Kiev sa nu faca pasi nechibzuiti in Transnistria. Declaratia a fost facuta la 31 martie, in cadrul unei intrevederi dintre seful administratiei secesioniste, ambasadorul Ucrainei in Moldova, Serghei Pirojkov, si reprezentantul de la Kiev la masa de negocieri, Igor Harcenko. „Nu va cer nimic, dar va atentionez ca orice tentativa de rezolvare in forta a problemei transnistrene, va naste rauri de refugiati in Ucraina si o baie de sange. Domnilor, va chem sa aveti grija de soarta celor 160 de mii de cetateni ucraineni, care locuiesc in Transnistria”, a spus Smirnov. Republica Moldova doreste relansarea neconditionata si neintarziata a procesului de negocieri politice in formatul 5+2, subliniind existenta tuturor premiselor interne si externe necesare, se arata intr-un comunicat de presa cu privire la discutiile pe marginea consultarilor in formatul 5+2, de la Viena. Majoritatea participantilor la reuniune au sprijinit aceasta abordare, subiectul dat urmand sa fie discutat la reuniunea urmatoare si luata o decizie in acest sens. In acelasi timp, vicepremierul Eugen Carpov a atras atentia delegatiilor asupra unor tendinte ingrijoratoare din Zona de Securitate, care se manifesta prin consolidarea prezentei neautorizate a structurilor de forta transnistrene, blocajul continuu in activitatea Comisiei Unificate de Control, sporirea numarului de incidente si a cazurilor de arestari a cetatenilor moldoveni, crearea obstacolelor in calea liberei circulatii a persoanelor, marfurilor si serviciilor. Delegatia moldoveneasca a solicitat reprezentantilor OSCE efectuarea unei analize independente a situatiei actuale in Zona de Securitate prin prisma documentelor relevante si elaborarea unor recomandari si solutii. La finele sedintei, participantii au convenit ca urmatoarea reuniune sa aiba loc la Moscova in iunie 2011. In perioada 4-5 aprilie 2011, la Viena, a avut loc a doua runda de consultari in formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean.

Presa transnistreana ataca Romania

Pentru Bucuresti, Transnistria este un pretext pentru a formula pretentii teritoriale catre Ucraina si a-si recupera regiunea Cernauti si Odesa, scrie presa de la Tiraspol. „Ofensiva impotriva suveranitatii statului nostru se intensifica, dar capata alte valente. Toti politicienii din Vest, dar si din Rusia sau Ucraina declara ca solutionarea problemei transnistrene este posibila doar daca se vor schimba regimurile politice la Tiraspol si Chisinau”, scrie Pridnestrovie, preluata de presa de la Chisinau. „Aceasta doleanta este deja pusa in practica. Luptatorii pentru independenta Transnistriei sunt inlocuiti cu personaje agreate atat la Moscova, cat si la Washington sau Bruxelles. Astfel, locul lui Grigori Marakuta, bunaoara, in fruntea Sovietului Suprem de la Tiraspol a fost luat de tanarul Evgheni Shevciuk. Punctul culminant in acest spectacol vor fi alegerile prezidentiale din 2011. Scopul acestora este de a-l detrona pe Igor Smirnov, adept radical al independentei Transnistriei si de a-l inlocui cu un alt candidat, loial Occidentului, agreat de Chisinau si Bucuresti, si acceptat si de Moscova”, mai noteaza publicatia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *