Scantei ruso-ucrainene pentru atragerea Kievului in EurAsEc

, , , , , ,
 

Tensiunile recente pe relatia Moscova-Kiev suscita tot mai mult interesul expertilor din domeniul politic. Relatiile actuale ruso-ucrainene se caracterizeaza prin stagnare in plan politic, tensiune crescanda si stari conflictuale in domenii cum ar fi cel energetic sau alimentar, a declarat miercuri seful Centrului de studii politice, Vladimir Fesenko, intr-un duplex Moscova-Kiev. Expertii rusi si ucraineni au evaluat rezultatele vizitei efectuate la Moscova de presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si au ajuns la concluzia ca unicul scop a fost reluarea dialogului la nivel inalt, dupa o pauza de sase luni. Liderul de la Kiev, ale carui relatii cu Kremlinul sunt tensionate din cauza nereusitei in negocierile vizand pretul gazului rusesc, a participat luni la Summitul Comunitatii economice euroasiatice (EurAsEc), in cadrul careia tara sa are statut de observator. „Principalul scop al summitului a fost de a i se transmite felicitari lui Vladimir Putin pentru victoria in alegerile prezidentiale din 4 martie… Nu se astepta nimeni la mari progrese in relatiile dintre Rusia si Ucraina de la aceasta vizita de lucru. Era important de reluat contactele si de inceput dialogul direct cu Vladimir Putin. Fiecare dintre parti ramane la pozitia sa’, a punctat Fesenko. ‘Situatia actuala a relatiilor dintre Rusia si Ucraina se caracterizeaza prin stagnare, tensiune crescanda si stare conflictuala in domenii cum ar fi cel energetic, mai este problema cascavalului (sub embargou in Rusia) si ar putea aparea un conflict al zaharului’, a estimat expertul de la Kiev.

Presiuni pentru aderea la Uniunea Euroasiatica

El a subliniat ca ambele parti au asteptari prea mari una de la cealalta si evalueaza de o maniera inadecvata interesele partenerului. Rusia presupune ca Ucraina nu are alta iesire din situatie decat aderarea mai intai la Uniunea vamala, apoi la cea Euroasiatica, fara sa inteleaga interesele reale ale Kievului. ‘Ucraina nu-si poate permite luxul de a actiona conform principiului „sau(sau’. Nu ne putem permite luxul sa aderam la Uniunea vamala apoi la cea Eurasiatica pentru ca aceasta ar genera un nou val de tensiuni interne, nu mai spun ca aceasta nu corespunde intereselor noastre geopolitice si de politica externa”, a spus Vladimir Fesenko, precizand ca tara sa este interesata de relatii echilibrate atat cu Occidentul, cat si cu Rusia. Pe de alta parte, el a aratat ca si Ucraina are pretentii nejustificate atunci cand asteapta ca Rusia „sa-i daruiasca” o noua reducere la pretul gazului, fara concesii deosebite din partea Kievului. seful Centrului CSI din cadrul Academiei diplomatice ruse, Serghei Jiltov, a opinat, la randul sau, ca stagnarea din relatiile bilaterale dezavantajeaza mai mult Ucraina. „Ucraina pierde timpul, pentru ca Uniunea Europeana, in mod evident, nu doar ca nu intentioneaza sa o primeasca (in componenta sa) intr-un viitor previzibil, dar nici sa-i acorde vreun ajutor. Probabil ca solutia pentru economia Ucrainei consta intr-o apropiere de Rusia”, a spus Serghei Jiltov.

Ultima sansa

Vicepresedintele Centrului rus de modelare a dezvoltarii strategice, Grigori Trofimciuk, a calificat vizita lui Ianukovici la Moscova ‘una dintre ultimele sanse pentru integrarea euroasiatica’. Comentand afirmatiile presedintelui rus Dmitri Medvedev – privind riscul unor sanctiuni pentru statele care refuza aderarea la EurAsEc – Trofimciuk a spus ca nu este vorba de o amenintare, ci de ‘un avertisment absolut logic’. Fesenko a replicat, la randul sau, ca Uniunea Europeana, spre care tinde Ucraina, nu ameninta statele terte cu sanctiuni in cazul in care acestea nu doresc sa adere, asa cum face Rusia, si ca, din contra, tarile est-europene’stau la coada ca sa se integreze’. ‘Observati ca Uniunea Europeana nu-i ameninta cu sanctiuni pe cei care nu vor sa adere. Dimpotriva, foarte multi doritori stau la coada, in ciuda crizei cu care se confrunta UE. Aceasta vorbeste, probabil, ca structura poate sa ofere niste avantaje concurentiale. Mentalitatea ucraineana corespunde principiului ‘nu cred pana nu vad’. Daca Uniunea vamala si, ulterior, cea euroasiatica isi va dovedi avantajele, vom adera cu bucurie. Desi o parte a ucrainenilor privesc cu suspiciune aceasta structura, din care fac parte regimuri autoritare sau semi-autoritare, spre deosebire de democratia din UE. Ucraina, in ciuda unor tendinte, in ultimul timp priveste cu mai multa simpatie ordinea democratica’, a concluzionat Fesenko. Directorul Institutului de analize politice si studii internationale, Serghei Tolstov, a estimat, in context, ca actuala Comunitate a Statelor Independente (CSI) va ramane o structura umbrela pentru statele din fosta URSS, iar importata sa se va diminua pe masura ce se va dezvolta Uniunea economica euroasiatica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *