Scandal cu interceptari ilegale in Bulgaria

de | ian. 11, 2011 | Balcani, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Scena politica este in fiebere la Sofia dupa ce saptamana trecuta ziarul “Galeria” a facut publice o serie de stenograme care prezinta mai multe discutii intre ministrul de Finante, Simeon Djankov, si directorul Agentiei de Vami, Vanio Tanov, precum si intre Tanov si adjunctul lui Djankov, Vladislav Goranov.

wire_tappingScena politica este in fiebere la Sofia dupa ce saptamana trecuta ziarul “Galeria” a facut publice o serie de stenograme care prezinta mai multe discutii intre ministrul de Finante, Simeon Djankov, si directorul Agentiei de Vami, Vanio Tanov, precum si intre Tanov si adjunctul lui Djankov, Vladislav Goranov. Aceste scurgeri de inregistrari telefonice fac parte din cadrul unei anchete impotriva sefului Agentiei Vamilor, Vanio Tanov, iar prezentarea stenogramelor este ilegala, afirma surse din cadrul Parchetului general bulgar, citate de agentia BTA si preluate de portalul novinite.com. Potrivit surselor citate, cel putin o persoana va fi pusa sub acuzare pentru dezvaluirea ilegala a stenogramelor. Fostul ministru de Interne Rumen Petkov sugerase ca ar putea exista o astfel de ancheta, dupa ce actualul titular al postului, Tvetan Tvetanov, l-a acuzat ca a participat, impreuna cu Tanov, la actiuni de distribuire ilegala a medicamentelor pe piata bulgara. Recentul scandal al interceptarilor telefonice din Bulgaria a luat amploare luni, presa dezvaluind stenogramele unor discutii intre doi deputati din cadrul partidului GERB si directorul Agentiei Vamilor. Aceste inregistrari au fost facute de catre formatiunea conservatoare Ordine, Lege si Justitie (RZS). Liderul partidului, Iane Ianev, a prezentat stenogramele conversatiilor intre deputatii GERB Menda Stoianova si Iskra Fidosova si directorul Agentiei Vamilor, Agentiei de Vami, Vanio Tanov. “Tanov nu a angajat nicio persoana sub presiuni, indiferent de cei care il sunau, Fidosova sau altcineva”, a dat asigurari premierul. In primele doua discutii, Djankov si Tanov critica extrem de dur actiunile ministrului de Interne, Tvetan Tvetanov, fara a-i mentiona numele. In cea de-a treia inregistrare, Tanov si Goranov discuta atat despre Tvetanov, cat si despre Djankov. Ministrul de Finante este vazut ca o persoana care a pierdut increderea premierului bulgar Boiko Borisov.

Presa subjugata

Ziaristii de la “Galeria” au spus inregistrarile provin de la o sursa care doreste sa ramana anonima, exprimand opinia ca nu au fost obtinute cu aparate speciale de supraveghere. Redactorul-sef adjunct al tabloidului, Iavor Dacikov, a declarat ca aceste interceptari dateaza din mai 2010, din timpul unui scandal intre Tanov si Tvetanov. Se crede ca ziarul Galeria ar servi interesele unui fost agent de securitate, Aleksei Petrov, arestat in februarie 2010 in urma unor acuzatii legate de crima organizata si care se afla in prezent in arest la domiciliu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *