Sarbii si-au inaugurat cea mai mare baza militara langa Kosovo

de | nov. 23, 2009 | Balcani, Federatia Rusa, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Belgrad, Boris Tadici, a inaugurat luni cea mai mare baza din Serbia, amplasata strategic in sudul tarii, zona locuita de o importanta minoritate albaneza, in apropiere de Kosovo

serbian-armyLiderul de la Belgrad, Boris Tadici, a inaugurat luni cea mai mare baza din Serbia, amplasata strategic in sudul tarii, zona locuita de o importanta minoritate albaneza, in apropiere de Kosovo, informeaza agentia Tanjug. Baza militara denumita „Sud” se intinde pe o suprafata de 35 de hectare pe Muntele Cepotina si este situata in apropierea localitatii Bujanovaci. Aceasta noua constructie este capabila sa sustina 1.000 de militari profesionisti. „Toti cetatenii sarbi care doresc pacea si stabilitatea si mai bune relatii interetnice trebuie sa fie multumiti de inaugurarea bazei Sud, spre deosebire de toti cei care nu doresc pacea si sustine crima organizata”, a declarat Tadici, la ceremonia de inaugurare. Serbia sustine ca a contruit aceasta baza pentru ca militarii care vor fi antrenati acolo sa poata participa la misiuni internationale. Presedintele sarb a asistat la ceremonie insotit de ministrul Apararii Dragan Sutanovaci, precum si seful Statului Major, generalul Miloje Miletici. Locul de amplasarea a bazei, Valea Presevo, a fost scena unor violente extreme intre sarbi si populatia majoritar albaneza, care au militat pentru alipirea sudului Serbiei la Kosovo.

Baze „umanitare” ruso-sarbesti

Presa bulgara a scris recent ca Sofia, dar si NATO, ar trebui sa se aplece mai mult asupra problemei bazei umanitare ce urmeaza a fi construita de rusi si sarbi in apropiere de orasul Nis, la 200 de kilometri de granita cu Romania, si la 90 de kilometri de cea cu Bulgaria. De asemenea, presa romana a luat pozitia la aflarea vestii de la finele lunii trecute, potrivit careia, Serbia si Rusia au semnat in acord de cooperare pentru infiintarea unei baze. La nivel oficial, aviatia rusa urmeaza sa o foloseasca in calitate de punct de plecare pentru contracararea consecintelor catastrofelor naturale, precum si a incendiilor ce devasteaza regulat regiunea. Aparent, lucrurile par foarte nobile, insa unele nuante suplimentare – de exemplu, prezenta unei unitati de genisti rusi – nu pot sa nu ingrijoreze. Adesea, in spatele „intentiilor nobile” ale Rusiei se ascund cu totul alte planuri, atentioneaza publicatia bulgara The Sofia Echo. Conform declaratiilor ambasadorului rus in Serbia, Aleksandr Konuzin, constructia bazei comune ruso-sarbe va incepe in 2010, pe teritoriul aeroportului din Nis. Ulterior, baza ar urma sa se transforme intr-un centru de activitate umanitara, la care vor mai participa Bulgaria, Croatia, Grecia si Macedonia. Cu toate acestea, mass-media sarbe continua sa caute substratul secret al planurilor aparent strict umanitare ale Rusiei. De exemplu, una dintre teorii afirma ca principalul obiectiv al noii baze ar fi protectia gazoductului South Stream, care va trece prin Nis. „Aceasta nu este pur si simplu o baza pentru stingerea incendiilor, dar nici o baza militara in sensul clasic. O asemenea baza apare adesea in preajma unor mari proiecte geopolitice sau energetice”, considera jurnalistul sarb Dimitrije Boarov.

Ipoteze si scenarii

In urma cu doi ani de zile, in Bulgaria circulau zvonuri ca serviciile secrete bulgare si colegii lor rusi intentioneaza sa creeze pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis o unitate militara comuna, specializata in paza de conducte, aminteste publicatia bulgara. Ministrul de interne de la acea data al Bulgariei, Roumen Petkov, sustinea tocmai aceasta idee, insa societatea bulgara nu a acceptat-o si aceasta a fost data uitarii. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca legislatia rusa le permite unor companii precum Gazprom si Transneft sa infiinteze „armate private proprii” pentru paza gazoductelor. Rusii aspira de mult sa-si consolideze pozitiile in Nis, deoarece acest oras se afla in apropierea Kosovo si Camp Bondsteel, principala baza americana din Balcani. Mai mult, rusii ar putea supraveghea stramtorile Bosfor si Dardanele, controlate de Turcia, stat membru NATO, ca urmare a Conventiei de la Montreux semnata in 1936. Totodata, mass-media de la Belgrad opineaza ca, inca din 2001, Serbia si Rusia purtau negocieri privind infiintarea in regiune a unei baze rusesti, insa in martie 2003 acestea au fost intrerupte ca urmare a asasinarii premierului sarb Zoran Djindjic. Agentia de analiza americana Stratfor este de parere ca rusii pot folosi aceasta baza de asemenea pentru a-si coordona operatiunile din Caucaz.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *