Săptămână decisivă pentru alianţa de guvernare de la Chişinău

, ,
 

Liderii AIELiderii Alianței pentru Integrarea Europeană nu au ajuns la un consens asupra viitorului Alianței. Liderii PDM şi PL , Marian Lupu, respectiv, Mihai Ghimpu, au cerut colegului său liberal-democrat, Vlad Filat, să-și retragă cererea de demitere a procurorului general. Pe de altă parte, liderul PLDM declară că va insista asupra demiterii procurorului general, pentru că în caz contrar va solicita demiterea președintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Arena.md informează că, după ședința de urgență de luni, cei trei lideri ai AIE au declarat că ziua de joi când se va întruni plenul Parlamentului va fi decisivă în soarta Alianței.

Astfel, Marian Lupu a declarat că ziua de joi va demonstra dacă ”va fi bătut ultimul cui în sicriul Alianței”, prin punerea la vot a demisiei președintelui Parlamentului.

Totodată, liderul democrat a precizat că nu-l va demite pe procurorul general, așa cum a cerut PLDM. ”Există Constituția care stipulează clar care sunt cele patru cazuri când se poate solicita demiterea procurorului general”, a precizat Marian Lupu, care a adăugat că actuala solicitarea a liberal-democraților nu se încadrează în niciunul dintre acestea.

La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că insistă asupra demiterii procurorului general, precizând că solicitarea formațiunii nu a avut motivații politice, ci au fost argumentate. Filat a menționat că este absolut inacceptabil ”ca procurorul general să fie pus ca monedă de schimb pentru menținerea Alianței.”

”În cazul în care nu va fi pusă la vot demiterea procurorului general ,vom iniția procedura demiterii președintelui Parlamentului”, a mai spus Vlad Filat.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a menționat că, în opinia sa,  ”Alianța este îngropată”. El a mai precizat că demiterea procurorului general trebuie să fie argumentată, însă PLDM nu a adus probe în acest sens. În plus, astfel de probleme trebuie discutate mai întâi în cadrul Consiliului Alianței, a specificat Mihai Ghimpu.

În final, liderul liberal a subliniat că demiterea lui Marian Lupu din funcția de președinte al Parlamentului, ar conduce la destrămarea Alianței.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *