Saptamana comemorarii la Chisinau

, , , , ,
 

Miscarea Actiunea Europeana (MAE) a comemorat victimele din aprilie 2009

Miscarea Actiunea Europeana (MAE) a comemorat victimele din aprilie 2009

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă au adus un omagiu lui Valeriu Boboc, ucis în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS. Programul de acţiuni dedicate evenimentelor din 7 aprilie 2009 a inclus şi o deplasare a unui grup de demnitari la cimitirul din comuna Bubuieci, unde se „odihneşte” una din cele patru victime ale protestelor de acum un an, Valeriu Boboc.
Delegatia oficiala a tinut un minut de reculegere, anunţând că „atât de mult am vorbit astăzi, încât este nevoie de linişte”. Ulterior, preşedintele interimar al Republicii Moldova, citat de mass-media locala, a declarat ca „simt o durere în suflet că el a plecat dintre noi, fiind omorât de cei care trebuiau să-l apere. Nici cel care l-a omorât nu e bucuros de ce-a făcut”.

Raspunsuri datorate

Anterior si partidele din afara Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) au organizat actiuni de comemorare a evenimentelor din aprilie 2009. Astfel, organizatia de tineret a Mişcarii Acţiunea Europeană (MAE) au protestat in data de 7 aprilie 2010, în faţa Procuraturii Generale din Chişinău pentru a reaminti autorităţilor Republicii Moldova de sutele de oameni care au fost ameninţaţi, torturaţi şi chiar omorâţi în timpul protestelor violente petrecute după alegerile din urmă cu un an.
“MAE nu uită 7 aprilie 2009”, “Victime sunt. Unde sunt criminalii?”, “Vinovaţii să fie judecaţi. Ne sunt datori cu răspunsuri” sau “Dreptate pentru victimele Republicii Moldova!” au fost câteva dintre mesajele pe care activistii MAE le-au expus în faţa Procuraturii. “Regretăm că trebuie să vorbim astăzi despre victime şi despre criminali. Sau, mai bine spus, că vorbim despre căutarea criminalilor. Pentru că a trecut un an de zile de atunci, dar o întrebare grea rămâne în actualitate: unde sunt vinovaţii? Punem această întrebare în primul rând procurorilor Republicii Moldova, de la care ne-am fi aşteptat să răscolească totul până când vor da de urma criminalilor”, a declarat Andrei Păvăloi, preşedintele Forului Tineretului European al MAE.

Dreptate pentru victme

Tinerii care au participat la actiunea MAE din faţa Procuraturii au participat totodata, cu un an în urmă, la manifestaţiile din Piaţa Marii Adunări Naţionale. “Am fost acolo, ştim ce s-a întâmplat. De aceea spunem cu toată încrederea că acele manifestaţii nu trebuie date uitării, măcar pentru forţa lor mobilizatoare. Acele manifestaţii au reprezentat o revoltă firească a tinerilor Republicii Moldova, după opt ani trăiţi sub guvernarea comunistă”, au declarat activistii MAE, citati de mass-media locala
Potrivit acestora, în Republica Moldova trebuie instaurată supremaţia legii. “Oricât de mare ar fi dorinţa noastră de a-i vedea după gratii pe criminalii vinovaţi de moartea şi lovirea a sute de tineri, atragem atenţia că statul este responsabil să asigure tuturor o judecată democratică. În niciun caz autorităţile Republicii Moldova nu trebuie să gestioneze abuzuri – aşa cum procedau comuniştii – sau să uite că interesul naţional este întotdeauna mai presus decât interesul pentru rating politic al unui partid sau altul” au mai subliniat membrii MAE, citati de mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *