Saakașvilli, motiv de război diplomatic la Marea Neagră

, , , ,
 
Georgia, conflict diplomatic cu Ucraina

Georgia, conflict diplomatic cu Ucraina

Republica Georgia şi-a rechemat vineri pentru consultări ambasadorul din Ucraina după ce fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost numit şeful Comitetului executiv ucrainean de reformă, a declarat ministrul de Externe de la Tbilisi, David Zalkaliani, relatează publicația georgiană Kvilis Palitra, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Decizia partenerului strategic Ucraina de a numi o persoană care este condamnată de tribunalele georgiene ridică întrebări’, a declarat înaltul oficial georgian

El a mai afirmat că măsura rechemării ambasadorului nu înseamnă ruperea relaţiilor diplomatice între cele două foste republici sovietice.

Nominalizarea fostului președinte georgian a fost contestată și de către autoritățile Federației Ruse.

Numire controvesată

Mihail Saakaşvili a fost numit joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin decret, la conducerea comitetului executiv al Consiliului Naţional de Reformă, prezidat chiar de liderul de la Kiev.

Decizia marchează o nouă revenire a unuia din politicienii cu cea mai mare notorietate din epoca post-sovietică, deşi nu este clar deocamdată câtă influenţă va avea Saakaşvili în administraţia Zelenski.

Numirea sa intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o recesiune în urma restricţiilor impuse de epidemie, iar guvernul încearcă să-şi asigure un ajutor de la Fondul Monetar Internaţional, condiţionat de performanţa economică a Kievului.

‘Câteva sticle de vin georgian excelent din satul meu au reuşit să treacă prin carantină şi au ajuns la mine astăzi. În principiu, astăzi e ceva de sărbătorit’, a scris Saakaşvili pe pagina sa de Facebook.

Ambiții politice

Numele său fusese vehiculat în aprilie pentru postul de vicepremier, dar perspectiva a provocat reacţia nervoasă a guvernului de la Tbilisi, care a ameninţat că îşi va retrage ambasadorul dacă intenţia se va materializa.

Saakaşvili a mai deţinut o funcţie publică în Ucraina, pentru o perioadă scurtă şi turbulentă, sub predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko, care l-a numit guvernator al regiunii Odessa în 2015. Georgianul a demisionat însă un an mai târziu, acuzându-l pe Poroşenko de corupţie.

Fostul președinte de la Tbilisi a încercat să se implice în alegerile parlamentare și prezidențiale din ultimii ani din Ucraina inclusiv prin alianțe cu fostul premier Yulia Timoșenko ori diferiți oligarhi din Ucraina.

Comitetul este privit ca o platformă de PR politic de către experții de la Kiev, fiind înființat de administrația Poroșenko în 2014 pentru a impulsiona reformele. Structura s-a întrunit o singură dată după alegerea președintelui Zelenski anul trecut și în acest moment nu are aprobat niciun buget propriu de funcționare.

Numirea lui Mihail Saakaşvili în această funcție pare să facă parte din strategia administrației Zelenski de a atrage sprijinul occidental, afectat de scandalurile politice de pe scena politică americană care au implicat Ucraina.

Relație tumultoasă

Administrația Poroșenko i-a revocat lui Saakaşvili cetăţenia Republicii Ucraina pe când se afla în afara statului, punând capăt ambițiilor sale de a construi un partid politc de anvergură în fosta republică sovietică.

El a reuşit să intre în Ucraina prin Polonia în septembrie 2017 şi a fost deportat cinci luni mai târziu, pe fondul unui scandal politic de anvergură.

Saakaşvili a revenit în Ucraina anul trecut, după ce Zelenski i-a restabilit cetăţenia, într-unul din primele acte oficiale ca preşedinte.

Un tribunal georgian l-a condamnat pe Saakaşvili în contumacie la şase ani de închisoare în iunie 2018, pentru abuz de putere şi tentativă de a ascunde dovezi despre lovirea unui parlamentar de opoziţie în 2015 pe când era preşedinte.

Saakaşvili, care respinge toate acuzaţiile ce i se aduc, a mai fost condamnat la 3 ani de detenţie în ianuarie 2018, fiind găsit vinovat că a încercat să ascundă dovezi legate de asasinarea unui bancher georgian. Susţinătorii săi spun că verdictul a fost motivat politic în urma presiunilor executate de oligarhul Bidzina Ivanishvili, principalul dușman politic intern al fostului premier, cu o avere de peste 7 miliarde de Euro. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *