Saakașvili, vise ministeriale la Kiev

, , ,
 
Mikhail-Saakashvili-vrea-să-revină-în-forță-în-politica-mare-din-Ucraina

Mikhail-Saakashvili-vrea-să-revină-în-forță-în-politica-mare-din-Ucraina

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, ex-guvernator al regiunii Odesa, şi-ar dori să revină în Ucraina şi a cerut noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski să-i returneze cetăţenia ucraineană de care l-a privat predecesorul acestuia Petro Poroşenko, a declarat recent avocatul său Rusan Ciornoluţki, citat de agenţia de presă Ukrinform, preluată de mass-media de la București, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciornoluţki a indicat că a depus o cerere în acest sens la noua administraţie prezidenţială de la Kiev şi întreprinderi demersuri intense pentru ca Saakaşvili să se poată întoarce în Ucraina.

Ambiții politice

Surse politice de la Kiev au declarat că Mihail Saakaşvili ar dori să revină în politica din Ucraina, mizând pe ocuparea unui post ministerial într-un guvern ce va fi format după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2019.

La sfârşitul lunii aprilie, fostul preşedinte georgian a anunţat că a făcut demersuri pentru ca să-i fie ridicată interdicţia de intrare în Ucraina, instituită după ce intrase în ţară la 10 aprilie 2017 dinspre Polonia, fără a trece controlul la frontieră de partea ucraineană.

La 12 aprilie, el a fost expulzat în Polonia, după ce a fost arestat la Kiev. Serviciul de frontieră al Ucrainei i-a interzis să intre în ţară până în 2021.

Război total

În iulie 2017, el a fost lipsit de cetăţenia ucraineană printr-un decret al preşedintelui Petro Poroşenko în timp ce se afla în străinătate, devenind – din fost aliat – rival.

Poroşenko i-a acordat cetăţenia Ucrainei în mai 2015 şi l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Dar, Saakaşvili a demisionat din funcţie în noiembrie 2016, acuzându-l pe preşedintele ucrainean de la acea vreme de ‘corupţie’. La scurt timp, el şi-a înfiinţat propriul partid Mişcarea Noilor Forţe, începând să dea bătăi de cap autorităţilor de la Kiev.

Nici în Georgia nu se putea întoarce întrucât renunţase în 2015 la cetăţenia georgiană, unde după două mandate prezidenţiale (2004-2007 şi 2008-2014) a fost acuzat în 2014 că şi-a depăşit în trecut atribuţiile şi a folosit abuziv fonduri de stat, riscând să ajungă la închisoare. Mihail Saakaşvili s-a refugiat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, Sandra Roelofs, şi se află în prezent la Amsterdam, beneficiind de sprijinul material al oligarhului Ihor Kolomoisky. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *