Saakasvili, reconfirmat


 

Presedintele roman Traian Basescu si omologul sau georgian Mihail Saakasvili

Presedintele roman Traian Basescu si omologul sau georgian Mihail Saakasvili

Vizita presedintelui georgian Saakasvili la Bucuresti, cu un dosar geopolitic, energetic, religios, consistent, s-a produs la scurt timp dupa un fapt important pentru stabilitatea interna a Georgiei – alegerile locale de la 30 mai , castigate detasat de partidul care exercita guvernarea, Miscarea Nationala Unita (MNU). Desi participarea la vot nu  a fost prea mare (49 la suta), partidul presedintelui Saakasvili a obtinut 65,5 la suta din sufragiile exprimate, si a castigat majoritatea in toate cele 64 de districte si orase ale tarii.

Participarea scazuta la vot este interpretata de unii ca un fapt pozitiv, in sensul ca autoritatile nu “mobilizat” alegatorii, ci le-au respectat dreptul de a vota sau nu. Intre cele 14 partide si trei blocuri electorale angajate in competitie, “Consiliul National”, care se pronunta pentru  o normalizare accelerata a relatiilor cu Rusia, a obtinut performante mediocre, cu o singura cifra, iar liderii opozitiei radicale au chemat la boicotarea alegerilor, constiente ca nu au, din start, mari sanse.

Liderul MNU Gigi Ugulava a fost reconfirmat in functia de primar al capitalei Tbilisi, dupa ce, in timpul precedentului mandat, a performat in dezvoltarea economica si urbana a orasului.

Presedintele Saakasvili si MNU interpreteaza aceste alegeri ca “un succes pentru independenta si libertatea Georgiei mai degraba decat ca o victorie pentru un partid sau un candidat anume”. Seful statuului a mentionat, totusi, ca “desi suntem inca departe de tipul de campanii ce se desfasoara in tarile europene dezvoltate, am facut un pas inainte in aceasta directie”.

Reconfirmarea puterii, prin rezultatele acestor alegeri, se explica si prin perspectivele economice favorabile care se prefigureaza, dupa ce criza a redus ritmul de crestere de la un procent cu doua cifre la 3,9 la suta a produsului intern brut. Pentru 2010 se prevede o crestere de 5-6 procente.

Principalele concluzii postelectorale se refera la optiunea pentru continuitatea actualei guvernari, repudierea stilului inflamator al opozitiei si audienta slaba a formatiunilor orientate spre Rusia. Alegerile au fost interpretate si ca un referendum privitor la linia polititica a presedintelui Saakasvili, dupa razboiul cu Rusia din august 2008 si criza mondiala care a afectat si Georgia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *