Saakasvili: “R Moldova are acum ca niciodata sanse bune de integrare in Uniunea Europeana”

, , , , ,
 

saaka ghimpuDeclaratia ii apartine presedintelui georgian Mihail Saakasvili prezent intr-o vizita oficiala peste Prut la invitatia omologului sau, Mihai Ghimpu. “Republica Moldova are acum ca niciodata sanse bune de integrare in Uniunea Europeana, iar acest fapt este imbucurator si pentru Georgia, care primeste astfel o perspectiva mai buna de integrare, a declarat miercuri, la Chisinau, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, in cadrul unei conferinte comune sustinuta alaturi de presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Saakasvili, care vine dintr-un turneu european, a declarat ca din discutiile avute a inteles ca nici un stat din Europa de Est nu are sanse mai bune de integrare decat Republica Moldova. “Iar noi avem interes, inclusiv pragmatic, in aceasta privinta, deoarece aderarea Republicii Moldova la UE va simplifica si calea Georgiei, Ucrainei si altor state din Europa de Est in aceasta directie”. Presedintele Georgiei si-a declarat sprijinul pentru reformele din Republica Moldova si negocierile acesteia cu UE in privinta liberalizarii vizelor si a comertului. in cadrul briefingului, Saakasvili a negat ca vizita sa ar avea un caracter electoral, fiind menita sa-l sprijine pe Ghimpu la alegerile parlamentare care se vor desfasura duminica; el a mentionat ca sprijina doar interesele cetatenilor acestei tari. “Este dorinta poporului georgian de a va sustine. in 2005, cand am venit la Chisinau in pragul alegerilor, liderul unei tari vecine m-a sunat si m-a sfatuit sa vin. Am venit. Nu a fost o vizita la comanda. Vin sa sustin poporul din Moldova si nu un politician”, a declarat Mihail Saakasvili despre vizita sa din 2005 de la Chisinau, inainte de alegeri, cand Vladimir Voronin a fost votat pentru al doilea mandat in functia de sef al statului.

Ocupatie sau eliberare?

La randul sau, Mihai Ghimpu I-a spus omologului sau georgian ca fostul presedinte comunist are obiceiul de a incurca termenul “eliberare” cu termenul “ocupatie”. intrebat cum comenteaza refuzul lui Vladimir Voronin de a se intalni cu acesta, presedintele georgian a mentionat ca vine in Moldova dupa mai multe intalniri. “M-am vazut si cu Barroso si cu presedintele SUA, Barack Obama, Basescu, Sarkozy. Daca Voronin nu vrea sa se regaseasca in aceasta lista, nu e nicio problema. E alegerea lui. Eu nu sunt la Chisinau pentru a sustine un anumit politician. Eu sunt aici pentru a sustine poporul din R. Moldova”, a conchis Saakasvili. Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a tinut sa sublinieze ca Partidul Comunistilor nu mai este la guvernare si nici nu va mai fi. “R. Moldova se afla in campanie incepand de anul trecut. Faptul ca presedintele georgian se afla la Chișinau chiar in pragul zilei de 28 noiembrie nu inseamna ca in Moldova nu trebuie sa se intample nimic. Duminica, unii vor avea o mare bucurie, altii o mare tristete. Timpul comunistilor a trecut. Drumul nostru este unul european. Comunistii au ramas in istorie cu guvernarea lor. Voronin incurca termenul de “eliberare” cu cel de “ocupatie””, a exclamat Mihai Ghimpu in discursul sau de miercuri.

Multimiri pentru ajutorul umanitar

Mihail Saakasvili a fost decorat cu Ordinul Republicii de catre Mihai Ghimpu. Distinctia i-a fost acordata sefului statului georgian pentru ajutorul acordat R. Moldova la constructia caselor pentru sinistratii moldoveni, dar si pentru sustinerea drumului european al R. Moldova. “Nu noi am fost cei care l-am contactat pe presedintele georgian. Saakasvili m-a sunat personal si m-a intrebat cu ce ne poate ajuta. Si eu i-am raspuns: Cu case, domnule presedinte”, a precizat Ghimpu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *