Saakasvili, primit de Obama la Casa Alba

, , ,
 

Saakasvili ObamaStatele Unite vor sprijini şi de-acum înainte intenţia Georgiei de a deveni membru NATO, a declarat luni jurnaliştilor preşedintele SUA, Barack Obama, relatând despre întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu liderul georgian, Mihail Saakaşvili.
Declaraţiile lui Obama au fost consacrate perspectivei cooperării comercial-economice dintre Statele Unite şi Georgia, de asemenea, dezvoltării proceselor politice interne din Georgia în direcţia democraţiei şi a economiei pieţei libere. Saakaşvili i-a mulţumit lui Obama pentru invitaţie şi „rolul decisiv” al SUA în privinţa asigurării securităţii şi dezvoltării stabile a Georgiei. De asemenea, Saakaşvili a menţionat că Statele Unite susţin şi „consolidarea potenţialului de autoapărare” al Georgiei, cu toate că Obama nu a făcut asemenea declaraţii.
Întâlnirea Obama-Saakaşvili marchează oficial două decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Casa Albă a spus într-un comunicat că preşedinţii au pus în discuţie întărirea parteneriatului strategic între ţările lor prin cooperarea mai strânsă în mai multe domenii: de la educaţie şi turism la securitate. Preşedintele Barack Obama, spune comunicatul, subliniază importanţa cooperării cu Georgia în domeniul apărării inclusiv contribuţia substanţială a Georgiei la operaţiunile de securitate internaţionale în Afganistan”.
Luna trecută, Parlamentul Georgiei a aprobat sporirea, aproape dublarea, numărului de militari georgieni în Afganistan. Cu un contingent de 1700 de oameni pe teren, Georgia devine cel mai mare contribuitor din afara NATO la operaţiunile din Afganistan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *