Saakasvili continua razboiul declaratiilor impotriva Kremlin-ului

, , , ,
 

Presedintele georgian Saakasvili critica “ambitiile imperiale” ale Moscovei

„Ambiţiile imperiale ale Rusiei sunt principalul obstacol în calea normalizării relaţiilor ei cu Georgia”, considera preşedintele Republicii Georgia, Mihail Saakaşvili. În cadrul discursului susţinut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 21 ianuarie acesta l-a criticat dur pe principalul sau oponent politic intern, premierul georgian Bidzina Ivanişvili pentru faptul că ultimul a solicitat Georgiei să „prietenească” concomitent cu Rusia şi cu NATO.
Liderul georgian a reamintit cuvintele lui Ivanişvili precum că, Armenia poate fi un exemplu de cum poţi avea relaţii normale cu NATO şi Rusia concomitent. Conform lui Saakaşvili, o asemenea politică, ar putea pune în pericol integrarea Georgiei în NATO. „Scopul nostru este integrarea în NATO, aceasta este indiscutabil. Şi eu consider că poporul georgian, la ultimele alegeri nu a votat pentru schimbarea acestei direcţii a statului. De dragul relaţiilor bune cu anumiţi vecini, noi nu trebuie să jertfim interesele şi scopurile poporului nostru” a mai declarat Saakaşvili.

Ambitii imperiale

În discursul său, preşedintele georgian, a criticat dur Rusia pentru „ambiţiile sale imperiale” faţă de Abhazia şi Osetia de Sud. Conform lui Saakaşvili: „Georgia trebuie să-şi refacă integritatea teritorială”.
Răspunzând la o întrebarea a unui deputat rus despre statutul acestor state autoproclamate şi a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia, Saakaşvili a spus următoarele: „Voi aveţi harta voastră a Georgiei, noi o avem pe a noastră”. Răspunzând la critica altui deputat rus despre „numeroasele cazuri de încălcări ale drepturilor omului în Georgia”, Saakaşvili a remarcat ironic că, Georgia ar putea să „ia lecţii de respectare a drepturilor omului” de la Rusia, acolo unde „astfel de fapte nu se petrec zilnic şi nu este corupţie”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *