S-au “luat la tranta” in direct. Confruntare intre Chirtoaca si Dodon

, ,
 

Dodon si ChirtoacaCei doi concurenţi electorali în turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău continuă să arunce acuzaţii unul la adresa altuia. Un nou episod de acuzaţii a urmat în cadrul dezbaterilor electorale de la Pro TV, scrie presa de peste Prut. Dorin Chirtoacă a declarat că ar fi putut câştiga alegerile din primul tur, în cazul în care AIE l-ar fi înaintat din start în calitate de candidat comun. “În total, partidele democratice au acumulat mai multe voturi decât PCRM. Voturile s-au dispersat, însă, ele ar fi putut asigura câştigul din primul tur”, a spus candidatul PL, comentând rezultatele modeste ale PL-ului în oraş. Acesta a găsit explicaţia şi pentru insuccesul comuniştilor înafara oraşului, transmite Unimedia. Potrivit lui, fracţiunea comuniştilor din Consiliul municipal Chişinău a promovat o politică anti-suburbii, de aceea PCRM şi candidatul formaţiunii la funcţia de primar al Capitalei, Igor Dodon, au acumulat mai puţine voturi acolo. În susţinerea celor declarate, prim-vicepreşedintele PL a citit din stenograma şedinţei CMC din acest an, când a avut loc aprobarea bugetului municipal. Atunci, liderul fracţiunii comuniştilor, Valerii Pavlov s-a arătat nemulţumit de faptul că s-au alocat surse financiare considerabile suburbiilor, în timp ce povara cea mare rămâne pe umărul orăşenilor şi PCRM a refuzat să voteze bugetul pentru 2011. De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat că voturile din oraş sunt voturile acordate conştient, în timp ce cele din suburbii au fost fie cumpărate, fie fraudate. Comunistul l-a acuzat pe contracandidatul său că nu a făcut nimic bun pentru locuitorii municipiului Chişinău în calitate de primar. Dodon a declarat că timp de patru ani cât s-a aflat în fruntea Primăriei, Chirtoacă a făcut doar show-uri politice, s-a victimizat şi a făcut-o pe poliţistul, procurorul sau judecătorul, iar probleme locuitorilor Capitalei aşa şi nu ar fi fost soluţionate. “După alegeri vei fi un simplu consilier sau poate moşul Ghimpu are un loc mai bun”, a afirmat candidatul din partea PCRM. În replică, Chirtoacă a adus aminte de mirosul neplăcut de la Staţia de epurare a apei, ruinele Stadionului Republican şi a lacului “Valea Morilor”, datoriile de milioane rămase în urma guvernării comuniste. Acesta a accentuat că PCRM face doar insinuări şi minte cu neruşinare.

Acuzatii de coruptie

Candidatul PCRM, Igor Dodon, i-a solicitat oponentului său, candidatului PL, Dorin Chirtoacă, să înceteze „s-o facă pe procurorul”, referindu-se la acuzaţiile lansate de liberal precum că Dodon ar fi falsificat Monitorul Oficial al României, scrie Jurnal. „Nu o mai faceţi pe procurorul. Procuratura este organul care va ieşi cu sentinţa. Eu, personal, joi, voi mai depune o sesizare la procuratură privind încă 4 cazuri de corupţie în care sunteţi implicat, inclusiv cumpărarea combustibilului de la firma unchiului lui Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu, de către întreprinderile municipale”, a declarat Dodon. La rândul său, Chirtoacă l-a acuzat pe Dodon de show-uri politice. „Trebuie să ne ocupăm de problemele chişinăuienilor şi nu de prostiile lansate de comunişti. Dacă nu am fi candidaţi electorali, atunci am fi vorbit altfel”, a spus Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a depus o interpelare, în calitate de deputat, în care îl acuză pe Dorin Chirtoacă de achitarea unui comision de 2,5 milioane de euro către o firmă din România, prin care ar fi cumpărat cele 102 troleibuze noi. În replică, Chirtoacă a depus la Procuratură o sesizare în care îl acuză pe Dodon că ar fi falsificat Monitorul Oficial al Romaniei.

Dorin Chirtoaca, cel mai influent politician

Dorin Chirtoacă este cel mai influent politician al lunii mai din Republica Moldova, potrivit topului elaborat de către Centrul de cercetări strategice şi consultanţă politică Politicon. Dorin Chirtoacă a obţinut 197 de puncte şi opt note de zece din partea experţilor, devansându-l în premieră pe prim-ministrul Vlad Filat, aflat pe primul loc în cele cinci luni de monitorizare. „Chirtoacă este indiscutabil favoritul cursei. Alegerile s-au transformat în simbol politic, de rezultatul cărora depinde imaginea Republicii Moldova în exterior”, a spus Anatol Ţăranu, Preşedintele Centrului de cercetări strategice şi consultanţă politică Politicon. Pe poziţia a 7-a în topul celor mai influenţi politicieni din luna mai s-a situat Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. În top 50 cei mai influenţi politicieni se mai regăsesc Ion Hadârcă (locul 16), Preşedintele Fracţiunii parlamentare PL, Oleg Cernei (locul 20), consilier municipal PL, deputaţii PL Ana Guţu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Vlad Lupan, miniştri Anatolie Şalaru, Vitalie Marinuţa (ministrul Apărării). Topul celor 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii este realizat în baza opiniilor a 23 de experţi politici, analişti, ziarişti şi sociologi, care le dau în fiecare lună politicienilor note de la 0 la 10. Criteriile după care au fost apreciaţi politicienii sunt influenţa reală asupra deciziilor politice majore din R. Moldova, popularitatea publică, vizibilitatea în sursele media, precum şi perspectivele politice. Cei 50 de politicieni au fost selectaţi din lista de 100 de participanţi, care, în fiecare lună, se completează cu persoane noi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *