S-400, desfășurate în Turcia în 2019. India, următoarea fortăreață TRIUMF

, , , , , ,
 
Sistemele S-400, pregătite de livrare în 2019

Sistemele S-400, pregătite de livrare în 2019

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat că instalarea în Turcia a sistemelor de rachete ruseşti sol-aer S-400 va începe în octombrie 2019, a relatat joi cotidianul turc Hurriyet, citat de mass-media internațională, preluată de KARADENIZ PRESS. Potrivit Hurriyet, ministrul Akar a precizat că, la începutul lui 2019, în Rusia va fi trimis personal turc pentru a fi instruit în domeniul sistemelor de rachete S-400. Akar a mai informat că va trimite membri ai personalului în Rusia pentru a fi antrenaţi la începutul lui 2019.

Negocieri politice

În luna decembrie 2017, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Conform experților militari, citați de mass-media de specialitate, sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

În luna aprilie 2018, Alexandre Miheev, directorul general al companiei producătoare de armament Rosoboronexport, anunța că Rusia a început producţia sistemelor de apărare antiaeriană S-400 destinate Turciei. ”Am început să executăm contractul. Producţia sistemelor S-400 care urmează să fie livrate Turciei a început”, a declarat Miheev la întrevedrea cu partea turcă.

S-400, armă politică pentru Moscova

S-400, armă politică pentru Moscova

India și Qatar pe axa S-400

La începutul lunii octombrie 2018,  India a semnat un contract în valoare de cinci miliarde de dolari pentru achiziţionarea din Rusia a cinci sisteme antiaeriene S-400. Acestea vor fi livrate începând cu luna octombrie 2020, mai menționează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Contractul a fost semnat la New Delhi, de premierul indian, Narendra Modi, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ca parte a unui pachet larg de înțelegeri economice, politice și militare dintre cele două state, estimate la peste 15 miliarde de USD pentru următorii 10 ani. Acestea mai vizează energia atomică şi explorarea spaţială.

Contractul pentru achiziţionarea de către India a sistemelor antiaeriene S-400 a fost semnat în pofida riscurilor impunerii de sancţiuni americane ţărilor care cooperează cu Rusia în domeniul apărării. India este un client important pentru industria militară rusă, achiziționând nave militare, tancuri, avioane de luptă, etc..

La rândul său, autoritățile din Qatar sunt în negocieri avansate cu Moscova pentru achiziția sistemelor S-400, surse ruse menționând că acest contract se va ridica la aproximativ 4 miliarde de dolari americani. Doha, supusă unei blocade dure din partea unei coaliții conduse de Arabia Saudită, aliat de nădejde al SUA în regiune, folosește acest contract ca o modalitate de a își cumpăra sprijinul diplomatic rus, mai consideră analiștii politici, citați de mass-media.

Axa Moscova-Ankara, consolidată de S-400

Axa Moscova-Ankara, consolidată de S-400

S-400, mândria industriei militare ruse

S-400 Triumf (C-400 «Триумф») este o nouă generație de sisteme de apărare aeriană, dezvoltată de către Almaz Central Design Bureau ca o perfecționare a familiei S-300. Codul de identificare NATO este: SA-21 Growler, și anterior era cunoscut ca S-300PMU-3.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.