Ruta arctica, reglementata in Rusia

, ,
 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat luni o lege care reglementează pentru prima dată navigaţia pe ruta maritimă arctică, considerată o alternativă la Canalul de Suez.
Legea stabileşte statutul juridic şi limitele rutei de transport şi prevede crearea unui organism administrativ de gestionare a navigaţiei, după cum a informat luni Kremlinul. Documentul include, de asemenea, regulile privind navigaţia şi costul arendării spărgătoarelor de gheaţă necesare pentru a naviga prin această zonă acoperită de gheaţă practic tot anul. Alt obiectiv este construirea de infrastructuri moderne care să garanteze securitatea navelor de-a lungul călătoriei lor.
În septembrie 2011, în cadrul unui forum internaţional, Vladimir Putin a adus argumente solide în susţinerea rutei maritime arctice, subliniind că “această cale arctică este practic cu o treime mai scurtă decât ruta tradiţională”. Considerabila reducere a stratului de gheaţă din Oceanul Arctic în urma încălzirii globale i-a permis acum doi ani unui petrolier rus să deschidă acest itinerar cu ajutorul mai multor spărgătoare de gheaţă. “Schimbările climatice care măresc gradual perioada de navigare şi progresul tehnologic deschid omenirii noi teritorii de descoperit în regiunea arctică. Şi este evident că activitatea economică va creşte”, a spus Vladimir Putin.
De aceea, Rusia va construi noi porturi pe coasta arctică, unde navele se vor putea aproviziona şi vor putea acosta în caz de accident şi care vor dispune de centre de coordonare a operaţiunilor de salvare, a precizat Putin. O navă trebuie să parcurgă 10.600 de kilometri pentru a ajunge, prin nord, din oraşul rus Murmansk (Marea Barents, în apropiere de frontiera cu Norvegia şi Finlanda) în portul chinez Shanghai, iar dacă optează pentru traversarea Canalului de Suez trebuie să străbată 17.700 de kilometri.
“Trebuie să investim în flota de spărgătoare de gheaţă şi în dezvoltarea porturilor”, a afirmat la rândul său premierul rus, Dmitri Medvedev, în cursul unei vizite în Extremul Orient rus. Rusia este singura ţară din lume care deţine o flotă de spărgătoare de gheaţă atomice, fapt pentru care ar avea monopolul rutei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *