Rusii vor cutremure in Vrancea

, , ,
 

Zona seismica VranceaPentru ca au fost obisnuiti sa cutremure populatia si teritoriul Romaniei ba cu tropotul cailor, ba cu huruitul senilelor tancurilor, o parte din urmasii URSS vor sa ne “cutremure” si psihic, cu tot felul de zvonuri alarmiste, legate de activitatea seismica din Vrancea. Astfel, pentru ca tot este in toata presa dezastrul din Japonia, recent, oamenii de stiinta rusi au anuntat ca prevad un cutremur din zona Carpatilor. Iar o tentativa alarmista similara a pornit anul trecut din Ucraina. Moscova este foarte rar zdruncinata de un cutremur si niciodata de mai mult de 4-5 grade, iar atunci cand se inampla – cam o data la 30 de ani – evenimentul seismic vine de regula dinspre Carpati, mai exact din Romania, sustine Evgheni Rogojin, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului de pe langa Academia de Stiinte a Rusiei. Ultima oara Moscova a resimtit cutremurul din 1977 din Romania, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter, transmite Agerpres. In prezent, Pamantul se confrunta cu o activitate seismica iesita din comun, iar o dovada in acest sens ar fi seismele din Japonia (2011), Chile (2010), Sumatra (2004-2005). Desi a ezitat sa spuna o data exacta a viitorului cutremur ce va zdruncina Moscova (via Carpati), academicianul rus a lasat sa se inteleaga ca acest eveniment s-ar putea intampla in urmatorii zece ani sau, poate, chiar mai devreme.

“Cutremurul” kievean

La sfarsitul lui septembrie 2010, Institutul de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei prognoza ca mai multe cutremure de pamant vor zdruncina teritoriul ucrainean. Principala amenintare era mentionata regiunea seismica activa Vrancea, care genereaza periodic miscari puternice ale scoartei terestre la mare adancime. Presa ucraineana tinea sa precizeze ca seisme de acest gen au avut loc in 1940, 1977, 1986 si 1990. Acestea au fost resimtite si in Ucraina si chiar si in Rusia, in particular la Moscova si Sankt-Petersburg, scria mass-media de la Kiev. “De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetitie se apropie de final, de aceea putem sa ne asteptam, in principiu, ca astfel de cutremure se vor resimti si pe teritoriul nostru. Seismele din “zona Vrancea” comporta un pericol major pentru cladirile foarte inalte din cauza vibratiilor de inalta frecventa”, ar fi declarat directorul adjunct al Institutului de Geofizica S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer. In general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile si podurile, ce risca sa fie distruse, scria presa ucraineana. La vremea respectiva, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a dezmintit aceste informatii. “Cei de acolo vor sa faca, rapid, bani (…). Ma surprind afirmatiile lor, mai ales ca m-am intalnit cu ei acum doua saptamani si nici macar nu am discutat despre acest subiect”, a spus Marmureanu. Acesta a spus ca vor exista cutremure de maximum sase grade, dar ca nu se pune problema despre unul devastator in urmatorii ani.”Nu va fi un seism puternic, in care sa vorbim de oameni morti. Lumea trebuie sa inteleaga ca vor fi seisme, este adevarat, dar nu unele care sa fie de genul aceluia din 1977″, a adaugat directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.

Academia de Stiinte a Moldovei linisteste populatia

Joi, 17 martie 2011, la Academia de Stiinte a Moldovei, a avut loc o conferinta de presa cu participarea specialistilor din domeniul seismologiei, geologiei, geografiei si fizicii nucleare. “O magnitudine de proportia celei din Japonia in zona Vrancea nu este posibila. Magnitudinea maxima posibila in focarul Vrancea este de 7-8, nu mai mult. Cutremurele cu magnitudine de pana la 7 practic nu ne fac probleme mari in teritoriu”, sustine director Institutul de Geologie si Seismologie din Republica Moldova, Vasile Alcaz, citat de presa de la Chisinau. Teoretic, R.Moldova se poate confrunta cu un seism de maxim 7, fapt care ar provoca avarierea unor cladiri, dar nu si pierderi de vieti omenesti, sustin cercetatorii Academiei de Stiinte a Moldovei. Acestia afirma ca Moldova se afla intr-o zona seismica mult mai linistita si asemenea catastrofe, similare celei din Japonia, este putin probabila. Cu toate acestea ei spun ca, in cazul unui seism, pericolul avarierii cladirilor persista, pentru ca autoritatile de la Chisinau nu au facut expertize a cladirilor din capitala R.Moldova, pentru a estima eventualele pierderi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *