Rusii dau vina pe polonezi pentru accidentul de la Smolensk

, , ,
 

Tragedia de la Smolensk, provocata de polonezi

Tragedia de la Smolensk, provocata de polonezi

Expertii rusi au stabilit in raportul lor privind rezultatele anchetei cu privire la accidentul aviatic din aprilie din Rusia, de langa Smolensk, si predat miercuri Varsoviei, ca partea poloneza este cea vinovata de tragedie, scrie presa poloneza. Din surse apropiate anchetei ruse de la Moscova am aflat ca Comitetul rus de Stat pentru Aviatie a stabilit ca vina principala o poarta partea poloneza, inclusiv pilotii, si ca operatiunile rusilor, in special ale controlorilor de trafic, nu au constituit o cauza a catastrofei, scriu sursele citate. Anterior, secretarul Consiliului National al Aviatiei din Polonia, Tomasz Hypki, citat de RIA Novosti, a declarat ca rezultatele anchetei accidentului aviatic ar putea fi devastatoare pentru partea poloneza, el admitand ca zborul delegatiei poloneze a fost foarte prost organizat de catre partea poloneza, desi partea rusa isi daduse acordul, transmite agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Partea rusa a transmis miercuri reprezentantului guvernului polonez in Comisia rusa de ancheta, Edmund Klich, un proiect de raport cu rezultatele anchetei comisiei tehnice a MAK cu privire la accidentul aviatic din 10 aprilie de langa Smolensk, in vestul Rusiei, in care au murit 96 de persoane, intre care presedintele polonez Lech Kaczynski. Conform Conventiei aviatiei civile internationale, Polonia are la dispozitie 60 de zile pentru a studia raportul, documentul putand fi publicat numai dupa ce expertii polonezi isi vor spune punctul de vedere.
Pe 11 octombrie, familiile victimelor accidentului aerian de la Smolensk s-au intors la Varsovia, dupa ce o defectiune la avionul cu care urmau sa soseasca a obligat o parte din rude si oficiali, inclusiv Prima Doamna Anna Komorowska, sa ramana peste noapte in Belarus.
La sfarsitul lunii septembrie 2010, un grup de experti polonezi s-a deplasat la Smolensk pentru a inspecta locul in care s-a prabusit la 10 aprilie aeronava Tu-154 a presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski. Grupul avea in componenta sa cinci experti de la Institutul de Arheologie si Etnologie de pe langa Academia de Stiinte a Poloniei, in frunte cu profesorul Andrzej Buko, precum si un procuror de la Parchetul Militar al Poloniei. Expertii intentionau sa cerceteze locul accidentului si sa decida cu privire la unele sapaturi arheologice in eventualitatea gasirii unor ramasite de cadavre, fragmente ale epavei sau bunuri ale victimelor. Purtatorul de cuvant al Biroului procurorului militar sef al Poloniei, Zbigniew Zepa, a declarat ca spera ca investigatiile din teren sa permita partii poloneze sa accepte faptul ca nu mai pot fi gasite noi ramasite ale victimelor accidentului aviatic.

Blestemul Katyn

Aeronava Tu-154 s-a prabusit in apropiere de aeroportul militar Severnai de langa Smolensk cu 96 de persoane la bord, intre care presedintele Lech Kaczynski, sotia sa Maria, responsabili de rang inalt, in conditii de vizibilitate redusa din cauza cetii dense. Delegatia oficiala poloneza urma sa participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde la ordinul lui Stalin au fost ucisi mai multe mii de militari polonezi in anul 1940.
In urma cu o saptamana, ministerul polonez de Externe a sesizat CEDO in legatura cu refuzul Rusiei de a oferi acces la documente despre masacrul de la Katyn. In 2007, Procuratura Militara din Rusia a intrerupt investigatia privind masacrul comis in 1940 la Katyn, argumentand ca nu este vorba de o crima impotriva umanitatii, cum sustin rudele victimelor. Rudele victimelor poloneze au contestat decizia Procuraturii la o instanta din Moscova, dar contestatia a fost respinsa. Ulterior, rudele victimelor au intentat o actiune judiciara la CEDO. In martie 2010, Procuratura din Rusia a trimis la CEDO o serie de documente pentru a dovedi ca asasinarea in 1940 a zeci de mii de ofiteri polonezi nu a fost o crima impotriva umanitatii. In prezent, Ministerul polonez de Externe acuza Rusia ca nu a efectuat o investigatie completa in cazul masacrului. CEDO urmeaza sa decida daca va avea loc un proces sau daca va exista o solutie amiabila. Rudele victimelor cerusera Rusiei sa ii reabiliteze pe ofiterii ucisi si sa dezvaluie numele persoanelor care au ordonat crimele, precum si sa prezinte documentele referitoare la acest caz.
Recent, Partidul Comunist rus i-a cerut presedintelui Dmitri Medvedev sa urgenteze o ancheta pentru a dovedi ca dictatorul sovietic Iosif Stalin nu a ordonat masacrul a mii de ofiteri polonezi, o crima pe care comunistii o imputa Germaniei naziste. “Exista documente irefutabile si dovezi materiale care arata ca executarea ofitelor polonezi nu a fost efectuata de NKVD din URSS (politia politica sovietica) in primavara lui 1940, ci de fortele de ocupatie naziste in toamna lui 1941”, se arata intr-o declaratie semnata de liderul PC, Ghennadi Ziuganov. “Insistam pentru ca seful statului sa ordone Parchetului sa desfasoare o ancheta minutioasa privind falsificarea documentelor care dovedesc vinovatia regimului sovietic legate de executarea ofiterilor polonezi”, continua mesajul publicat pe site-ul comunistilor.
Aceasta scrisoare apreciaza ca o nota a directorului NKVD, Lavrenti Beria, purtand semnatura lui Stalin si in care este propusa executarea a peste 20.000 de ofiteri polonezi, este un fals “pregatit la inceputul anilor “90 de anturajul lui (Boris) Eltin”, primul presedinte rus. Presedintele Dmitri Medvedev a reactionat miercuri seara afirmand ca nu are niciun comentariu de facut pe acest subiect, Rusia recunoscand de mult timp responsabilitatea sovietica in aceast masacru.
“Partidul nostru comunist incearca sa respinga concluziile comisiei de la Katin. Nu am niciun comentariu de facut, deoarece am spus deja totul”, a subliniat seful statului rus. In urma invadarii unor regiuni poloneze de catre URSS in 1939, in virtutea pactului Ribbentrop-Molotov, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost ucisi in padurea Katin si la Mednoe, in Rusia, precum si la Harkiv, in Ucraina. Timp de mai multe decenii, Uniunea Sovietica a acuzat nazistii ca au comis aceste asasinate. Abia in aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea tarii sale in acest masacru.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *