Rusia. Zeci de mii de oameni au cerut repetarea alegerilor

, ,
 

miting la Moscova - rt.comAnularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie şi organizarea unui nou scrutin, eliberarea reprezentanţilor opoziţiei arestaţi la protestele de la începutul săptămânii, au fost cerinţele zecilor de mii de participanţi la manifestaţia ce a avut loc sâmbătă la Moscova.
Protestatarii – al căror număr a fost estimat la 25.000 de poliţie şi 50.000 de opoziţie – au scandat “Rusia fără Putin”, “Ruşine”, “Unde este votul meu?”, “Noi alegeri”. Mulţi aveau panglici albe, solicitând “un scrutin curat”, şi flori, în semn că au venit la miting cu intenţii paşnice. Acţiunile de protest au debutat la Moscova şi Sankt-Petersburg luni, la o zi după alegerile parlamentare încheiate cu victoria formaţiunii lui Vladimir Putin, acuzată de opoziţie de fraudarea scrutinului.

Ca in anii ’90

“Sper ca puterea să audă solicitările noastre. Nu-mi imaginez cum se desfăşoară la ei procesele cognitive, dar cred că ar trebui să ne înţeleagă, să conştientizeze că nu pot proceda la fel, nu pot frauda alegerile în continuare”, a declarat, pentru Agerpres, Aleksei Sinodov. El a ridicat o pancartă cu mesajul în latină “Potior visa est periculosa libertas quieto servitio” (O libertate periculoasă este preferată unei sclavii liniştite). “Nu am mai văzut de ani de zile o asemenea mobilizare. Ce văd astăzi îmi aminteşte de anii ’90, când ieşeam la mitinguri pentru democraţie”, a declarat Boris Goncerov.
Unul dintre liderii opoziţiei liberale, fostul ministru Boris Nemţov, a afirmat că manifestaţii împotriva fraudării alegerilor au avut loc “în 90 de oraşe din Rusia”. “Conducerea actuală nu ştie să se comporte demn. Nu cunoaşte decât cinismul. Zecile de mii de persoane care se adună astăzi nu acceptă totuşi ca Putin şi (preşedintele Comisiei Electorale Centrale) Ciurov să le fure 12 milioane de voturi”, a declarat Nemţov, adăugând că “ei au înşelat poporul rus”. Nemţov a precizat că opoziţia cere eliberarea persoanelor reţinute în primele zile ale protestelor, al căror număr se ridică la 1.600 la Moscova şi Sankt-Petersburg, sfârşitul “cenzurii” şi organizarea unor noi alegeri.

Manifestaţii şi în restul Rusiei

Între 2000 şi 3000 de persoane au luat parte la mitinguri la Celiabinsk (Ural), 300 la Orenburg, 400 la Kemerovo (Siberia), relatează AFP. La Tomsk (Siberia) la manifestaţie au participat peste 1.500 de persoane, la Ekaterinburg – 1000, informează postul Vesti. La Barnaul, în sudul Siberiei, sute de persoane – o mie potrivit opoziţiei – s-au reunit în faţa sediului administraţiei locale, potrivit Itar-Tass. La Habarovsk, în Extremul Orient rus, 400 de persoane au protestat faţă de rezultatul alegerilor, 500 fiind reţinute, potrivit AFP.
Ziarul oficial rus Rossiiskaia Gazeta a publicat sâmbătă rezultatul final al scrutinului din 4 decembrie, confirmând victoria partidului de guvernământ Rusia Unită, cu 49,32% din sufragii şi o majoritate absolută de 238 de mandate din totalul celor 450 din Duma de Stat. ONG-ul “Cetăţeanul observator” a estimat pe site-ul său de internet că rezultatul real al Rusiei Unite ar fi de aproximativ 30% din voturi, adică cu aproape 20% mai mic decât cel oficial.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *