Rusia vrea sa puna rachete in Belarus, ca raspuns pentru scutul din Romania

de | mai 24, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ca metoda de contramasura la instalarea in Romania a scutului american in apropierea braului de securitate al Rusiei, Moscova intentioneaza sa amplaseze pe teritoriul belarus sisteme de racheta de tip S-400, sustine secretarul de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, Pavel Borodin, citat de Russia Today.

rachete iskanderCa metoda de contramasura la instalarea in Romania a scutului american in apropierea braului de securitate al Rusiei, Moscova intentioneaza sa amplaseze pe teritoriul belarus sisteme de racheta de tip S-400, sustine secretarul de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, Pavel Borodin, citat de Russia Today. Decizia de furnizare a unor sisteme antiaeriene S-400 Belarusului deja a fost luata, a precizat Pavel Borodin. „Sistemele vor fi amplasate in Rusia si Belarus. Avem un teritoriu comun, nu avem frontiere”, explica Borodin, prezent la un targ de tehnologie militara organizat la Minsk. Rusia a criticat dur decizia Statelor Unite de amplasare a unor elemente antiracheta in Romania si un plan pentru montarea de instalatii similare in Polonia, considerand ca scutul american antiracheta reprezinta o amenintare pentru interesele ruse. Moscova a amenintat chiar ca ar putea sa se retraga din noul Tratat START, care prevede limitarea capacitatilor strategice. Sistemele antiaeriene ruse S-400 (SA-21 Growler, conform terminologiei NATO) pot intercepta si distruge avioane militare, rachete de croaziera si rachete balistice. Presedintii rus si american, Dmitri Medvedev si Barack Obama vor discuta despre scutul antiracheta si aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in cadrul summitului G8 de la Deauville, a anuntat marti consilierul presedintelui rus, Arkadi Dvorkovici.

Santaj la Paris

In alta ordine de idei seful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, a declarat ca posibilitatea cooperarii militare intre Rusia si Franta depinde de viitorul sistemului antiracheta in Europa, scrie RIA Novosti. „Totul (situatia in Libia, in Afganistan) influenteaza rezolvarea problemelor principiului unui scut antiracheta in Europa, de care depind si celelalte domenii ale cooperarii”, a declarat generalul Makarov, la finalul unei intalniri cu omologul sau francez, Edouard Guyot, consacrata cooperarii militare ruso-franceze. „Ne-am exprimat pozitiile si am hotarat sa continuam cooperarea, pentru solutionarea divergentelor intre NATO si Rusia, sporirea increderii in relatile noastre cu Franta si celelalte tari membre ale Aliantei” Nord-Atlantice, a adaugat el. Rusia si NATO au convenit sa coopereze in crearea unui sistem de aparare antiracheta in Europa, in cadrul reuniunii bilaterale de la Lisabona, la 20 noiembrie. NATO insista asupra crearii a doua sisteme independente, dar coordonate, de aparare antiracheta, si anume unul rus, celalalt al Aliantei Nord-Atlantice. Moscova propune, la randul sau, crearea unui scut sectorial, care sa integreze dispozitivele celor doua parti. Generalul Makarov a declarat, la 4 mai, ca Moscova este pregatita pentru discutii asupra acestui subiect, dar ca NATO trebuie sa garanteze ca noul sistem nu reprezinta un pericol pentru potentialul nuclear rus.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *