Rusia vrea o crestere a exporturilor de armament

, ,
 

Rusia doreste o crestere a exporturilor de armament

Rusia doreste o crestere a exporturilor de armament

Agentia rusa pentru Exportul de Armament si-a propus pentru acest an exporturi de 9.5 miliarde de dolari. Anul trecut, vanzarile au fost de 8.6 miliarde de dolari. Pentru acest an, agentia rusa pentru Exportul de Armament (Rosoboronexport) si-a propus ca tinta exporturi in valoare de 9.5 miliarde de dolari, a spus miercuri presedintele agentiei, Anatoly Isaikin. „Portofoliul de comenzi al Rosoboronexport se ridica la aproximativ 38.5 miliarde de dolari si speram sa indeplinim aceste comenzi in decurs de trei ani”, a afirmat Anatoly Isaikin. Potrivit presedintelui agentiei, anul trecut agentia rusa pentru Exportul de Armament a vandut peste hotare armament in valoare de 8.6 miliarde de dolari iar in ultimii zece ani Rosoboronexport si-a majorat exporturile cu 500-700 milioane de dolari anual, ajungand de la 2,1 miliarde de dolari in 2001 la 7,4 miliarde de dolari in 2009. O mare parte din export este orientat catre India, Algeria si China care cumpara aproximativ 60 la suta din intreaga cantitate de arme si echipament militar, 10 la suta din achizitii fiind realizate de China. Potrivit sefului intreprinderii publice Rostehnologhii, entitatea care controleaza Rosoboronexport, situatia incerta din Libia va cauza o diminuare semnificativa pentru Rusia cu aproximativ 4 miliarde de dolari din vanzarile de arme, datorate sanctiunilor ONU aplicate regimului Gaddafi. Rusia este al treilea exportator mondial de armament, dupa SUA si Marea Britanie, dupa ce, in anul 2006, a devansat Franta.

Rusia pierde 4 miliarde dolari din armament in Libia

Rusia ar putea pierde 4 miliarde de dolari pentru contracte militare neonorate in Libia, in urma adoptarii de catre ONU a sanctiunilor impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, scrie presa internationala citand surse militare ruse. „Dintre tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Libia este principalul cumparator de armament rusesc”, a afirmat sursa mentionata. „Contractele de vanzari de echipamente militare incheiate cu aceasta tara sunt, in prezent, de aproximativ 2 miliarde de dolari. Negocierile pentru echipamente de aviatie si sisteme de aparare antiaeriana in valoare de 1,8 miliarde dolari se aflau in faza finala, a precizat sursa citata. Rusia incearca sa pastreze furnizarea de echipamente militare in Orientul Mijlociu, in pofida revoltelor care au zguduit regiunea. Ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, s-a declarat ingrijorat de impactul revoltelor arabe asupra exporturilor de arme rusesti. „Suntem profund ingrijorati. Am dori ca contractele semnate sa fie onorate”, a afirmat oficialul.

474 de miliarde de euro pentru inarmare pana in 2020

Rusia va aloca aproximativ 1,900 mii de miliarde de ruble (474 de miliarde de euro) pentru cercetare si dezvoltare in cadrul programului de inarmare pana in 2020, o pondere de 80% urmind sa fie destinata achizitionarii de armament nou, a anuntat recent prim-adjunctul ministrului rus al apararii Vladimir Popovkin. Prioritatea principala a programului militar de stat vizeaza dezvoltarea fortelor strategice. Astfel, pina in 2020, Rusia isi propune sa construiasca opt submarine nucleare, dotate cu rachete balistice intercontinentale Bulava. In plus, avioanele Tu-160 ale aviatiei militare vor fi supuse unui proces de modernizare. Rusia intentioneaza sa dezvolte pina in 2020 un nou tip de racheta intercontinentala grea, a mai spus Popovkin. Ministerul rus al apararii are in vedere dezvoltarea unei grupari orbitale, iar pina in 2020 armata rusa va primi peste 600 de avioane, aproximativ 1000 de elicoptere si 100 de nave, dintre care 20 de submarine, 35 de corvete si 15 fregate. Institutia apararii se va dota pina in 2020 cu zece sisteme de aparare antiaeriana S-500, care vor inlocui rachetele S-400. Prim-adjunctul ministrului apararii a confirmat intentia institutiei de a achizitiona doua portelicoptere clasa Mistral din Franta si de a construi doua nave similare pe santierele rusesti. Popovkin a mai anuntat ca Rusia poarta negocieri cu Franta pentru achizitionarea noii uniforme militare „a soldatului viitorului”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.