Rusia vrea in Uniunea Europeana

de | mai 12, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Turcia, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile comunitare de la Bruxelles si de la Moscova ar putea stabili curand o foaie de parcurs în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii Federaţiei Ruse care doresc sa calatoreasca in statele comunitare, au declarat surse diplomatice, citate de mass-media internationala.

Cozile la vizele pentru statele UE sunt o realitate la Chisinau

Cozile la vizele pentru statele UE sunt o realitate la Chisinau, capitala Republicii Moldova

Autoritatile comunitare de la Bruxelles si de la Moscova ar putea stabili curand o foaie de parcurs în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii Federaţiei Ruse care doresc sa calatoreasca in statele comunitare, au declarat surse diplomatice, citate de mass-media internationala. Discuţiile privind stabilirea unui roadmap (foaie de parcurs) au avut loc cu prilejul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările Uniunii Europene, din 10 mai 2010. Propunerea ar urma să se concretizeze la viitorul summit UE-Rusia, care va avea loc in orasul rus Rostov-pe-Don, în zilele de 31 mai şi 1 iunie. Ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, a declarat pentru DPA că Germania a decis să sprijine iniţiativa, dându-i astfel mai multă greutate. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, declara, încă din noiembrie 2009, că Rusia este pregătită pentru ridicarea reciprocă a vizelor.

Sustinere internationala

Reamintim ca foaia de parcurs reprezintă o listă de reforme pe care Federatia Rusa trebuie să le pună în practică pentru a permite Uniunii Europene să ia o decizie favorabilă privind ridicarea vizelor. Introducerea paşapoartelor biometrice, controale mai riguroase la graniţă şi adoptarea unei legislaţii pentru protecţia datelor personale sunt principalele puncte ale unui astfel de plan.
La randul sau, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că Bucureştiul susţine politica de liberalizare a regimului de vize, în contextul unei abordări regionale „care să asigure nu doar progrese în relaţia cu Rusia, ci şi faţă de statele vizate de Parteneriatul Estic”. De altfel, reprezentanţii a 14 ţări, printre care şi România, reuniţi sub titulatura „Grupul de prieteni ai Ucrainei”, s-au întâlnit la Ambasada Poloniei de la Bruxelles cu ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Grişcenko.
După ce a obţinut de la Grişcenko promisiunea că Ucraina nu va recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a spus că UE ar trebui să pună problema ridicării vizelor şi pentru cetăţenii celor şase ţări din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Rusii la Marea Neagra

Totodata, Republica Moldova întruneşte condiţiile solicitate de UE, emitand deja paşapoarte biometrice solicitantilor, adoptand legislatia necesara protectie datelor personale, rpecum si infiintand o agenţie guvernamentala responsabila de gestionare a migraţiei. Ridicarea vizelor ar putea avea un efect şi asupra transnistrenilor, care ar putea regândi relaţiile lor cu Republica Moldova, atraşi de perspectiva liberei circulaţii prin UE, se mai arata intr-un amplu material scris de cercetatoarea Elena Gnedina, de la Asociatia pemtru Politica Externa (APCE) de la Chisinau.
Reamintim ca surse diplomatice de la Ankara au declarat ca Turcia şi Rusia ar putea semna zilele acestea un acord privind exceptarea de la viză pentru anumite categorii de cetăţeni, precum turiştii care stau mai puţin de o lună. În cadrul vizitei strategice pe care preşedintele Dmitri Medvedev o efectuează în Turcia vor fi semnate circa 25 de acorduri bilaterale.

Sprijin romanesc

România susţine ridicarea vizelor pentru Rusia, dar într-o abordare regională, care să  asigure nu doar progrese în relaţia cu Moscova, ci şi faţă de statele vizate de Parteneriatul Estic, între care se află şi Republica Moldova, relateaza mass-media de la Bucuresti. Ministrul roman de externe Teodor Baconschi a arătat că „Rusia este un partener strategic al UE şi trebuie să lucrăm împreună nu numai în chestiuni legate de vecinătate, ci şi pentru a identifica soluţii comune la provocările globale actuale”.
Totodata, ministrul român de externe a subliniat necesitatea unui nou cadru juridic, cuprinzător şi echilibrat, care să reflecte evoluţia şi stadiul actual al relaţiilor Uniunii Europene cu Rusia. Baconschi a mai spus că o aderare a Rusiei la OMC răspunde intereselor comune de promovare a comerţului şi investiţiilor.
Conform EUobserver, poziţia României a fost susţinută, de Germania şi Polonia, Radek Sikorski, şeful diplomaţiei de la Varşovia afirmând că, în acest context, UE nu trebuie sa uite de o serie de state post – sovietice, cum ar fi Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova sau Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *