Rusia vinde mascat gaze în UE și atentează la securitatea alimentara europeana

de | nov. 4, 2024 | Știri | 0 comentarii

O mare parte din gazele naturale sunt folosite în industria chimică, fiind transformate în diverse produse. Îngrășămintele chimice și fertilizanții pe bază de azot și în special azotatul de amoniu, care are produs intermediar amoniacul, înglobează aproximativ 70% gaz metan. Industria europeana de îngrășăminte chimice este pusă pe butuci după începerea războiului din Ucraina care […]

O mare parte din gazele naturale sunt folosite în industria chimică, fiind transformate în diverse produse. Îngrășămintele chimice și fertilizanții pe bază de azot și în special azotatul de amoniu, care are produs intermediar amoniacul, înglobează aproximativ 70% gaz metan.

Industria europeana de îngrășăminte chimice este pusă pe butuci după începerea războiului din Ucraina care a generat scumpirea gazelor naturale deoarece nu mai este rentabil de a le produce cu prețuri mari ale materiei prime. Din 2022 în Uniunea Europeană s-a declanșat o adevarată criză a îngrășămintelor. Daca în prima fază, acestea au fost importate din Ucraina și erau produse tot cu gaze rusești, începând cu 2023 nici Ucraina nu a mai reușit să producă și astfel criza îngrășămintelor s-a accentuat, nemaiexistănd ofertă în piață. Asociația europeană de profil (Fertilizers Europe) spune că producția de amoniac a scăzut cu 30%. Prețurile îngrășămintelor au crescut exponențial în Uniunea Europeană.

O mare parte din producătorii europeni și-au închis temporar sau definitiv fabricile, ajungânduse la un mare deficit de îngrășăminte pentru agricultură.

În acest moment, Moscova a decis ca să mărească capacitățile de producție de îngrășăminte chimice, mai specific la azotat de amoniu, cu 6 milioane de tone anual. De asemenea importurile de uree (cel mai simplu fertilizant agricol) au crescut cu 100%. Prețul de import este cu mult sub prețul de producție european.

Antoine Hoxha, director general Fertilizers Europe, crede că Federația Rusă are o strategie deliberată în a câștiga o cota cât mai mare de piață și de a scoate de pe piață producătorii europeni, fermierii ajungând dependenți de îngrășămintele rusești, ceea ce reprezintă un pericol asupra securității alimentare europene. Patternul este asemănător cu criza gazului natural din care UE nu a ieșit încă.

În România avem exemplul Azomureș-ului care a fost închis din 2021 și repornit temporar și sincopat câteva scurte perioade, din cauza prețului mare al gazelor din piețele europene, cu toate că Romgazul extrage gazul la prețuri mult mai mici.

Patronatul Azomureș-ului este elvețian (Ameropa) și se gândește că ar putea să vândă Chimcomplex-ului deținut de Ioan Vuza.

Fermierii români au importat în 2024 de 5,5 ori mai multe îngrășăminte din Federația Rusă față de 2022, conform Institutului Național de Statistică. Fermierii se plâng de calitatea proastă a produselor rusești importate dar neavând altă ofertă pe piață nu au de ales.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri