Rusia, un nou pas spre economia de război?

de | mai 14, 2024 | Știri | 0 comentarii

Schimbările guvernamentale recente de la Moscova indică faptul că Federația Rusă dorește să facă uitate greșelile trecutului și să își schimbe abordarea pentru a avea mai mult succes pe frontul din Ucraina. Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani și specialist în domeniul economic, va prelua funcția de ministru al Apărării, experiența sa cea […]

Schimbările guvernamentale recente de la Moscova indică faptul că Federația Rusă dorește să facă uitate greșelile trecutului și să își schimbe abordarea pentru a avea mai mult succes pe frontul din Ucraina. Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani și specialist în domeniul economic, va prelua funcția de ministru al Apărării, experiența sa cea mai recentă fiind cea de prim-vicepremier în guvernul anterior.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a subliniat că înlocuirea ministrului apărării cu un civil nu va afecta structura militară a armatei, menționând că generalul de armată Valeri Gherasimov va continua să conducă direct ostilitățile din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, schimbarea are sens deoarece Rusia se apropie de o situație similară cu cea a Uniunii Sovietice la mijlocul anilor 1980, când cheltuielile militare și autoritățile de aplicare a legii reprezentau 7,4% din produsul intern brut.

Acest lucru înseamnă că este vital să se asigure că aceste cheltuieli sunt aliniate și integrate mai bine în economia generală a țării, motiv pentru care Putin dorește acum un economist civil în funcția de ministru al apărării.

Potrivit procedurilor parlamentare, noii miniștri vor fi supuși audierilor în comisiile specializate ale Consiliului Federației, iar marți, 14 mai, candidaturile lor vor fi dezbătute în plen, urmând ca președintele să emită decretele de numire în funcție.

Premierul desemnat, Mihail Mișustin, a prezentat propunerile pentru posturile de vicepremieri și miniștri civili în Duma de Stat la sfârșitul săptămânii trecute. O altă modificare importantă propusă de președintele Putin în structura de putere a statului este reorganizarea Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară, care acum va fi subordonat direct șefului statului și va fi supravegheat de noul secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu.

Andrei Belousov, absolvent al Facultății de Economie a Universității de Stat din Moscova în 1981, cu distincție, și-a susținut teza de doctorat despre formarea și utilizarea capitalului de lucru. El are un istoric lung în poziții guvernamentale importante, apropiate de nucleul dur al Kremlinului.

În 2000, Belousov a fost numit consilier al prim-ministrului rus și a devenit viceministru al economiei șase ani mai târziu. Din 2008 până în 2012, a fost director al departamentului pentru economie și finanțe în aparatul guvernamental, aceeași perioadă în care Putin a fost prim-ministru.

În 2012, a fost numit ministru al economiei. Din 2013 până în 2020, Belousov a fost consilier al președintelui rus. Din 2020, a lucrat ca prim-viceprim-ministru. În 2020, când premierul Mihail Mișustin a contractat COVID, Belousov a preluat pe scurt atribuțiile acestuia în timp ce acesta se recupera.

În 2017, agenția media rusă RBC a afirmat că Belousov a fost unul dintre oficialii care l-au convins pe Putin că economia digitală și tehnologia blockchain sunt cruciale pentru viitor. Belousov a declarat pentru RBC într-un interviu din 2023: ,,Pot spune că ceea ce o țară suverană trebuie să aibă cu siguranță este deținerea propriilor semnificații. Cine suntem noi, de unde venim, încotro ne îndreptăm? Nu avem altă opțiune pentru țara noastră decât să dobândim sau să reproducem această identitate’’. Potrivit RBC, Belousov nu a servit în Forțele Armate. Conform declarației lui Dmitri Peskov, numirea lui Belousov în funcția de ministru al apărării este văzută ca un pas către inovare și idei avansate în cadrul ministerului, precum și către o integrare mai profundă a economiei de război în cea națională.

Andrei Belousov a avut un rol foarte important în programul de dezvoltare și producție a dronelor militare și civile din Rusia. Belousov a declarat în noiembrie 2023 că Rusia și-a propus să producă aproximativ 11.000 de drone grele, medii și ușoare pentru uz civil în 2024.

Conform declarațiilor date din postura de prim-vicepremier, Andrei Belousov a menționat în 6 ianurie 2024 că Russia planifică să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030, iar producătorii interni să reprezinte 70% din piață. Belousov a mai declarat că Rusia va finanța proiectul național privind UAV-urile cu 696 miliarde de ruble ( aproximativ 7.66 miliarde de dolari) până în 2030.

Cu toate că schimbarea ministrului apărării poate părea surprinzătoare, situația este mai complexă. Serghei Șoigu rămâne un apropiat al președintelui și este promovat la conducerea Consiliului de Securitate, iar numirea unui ministru civil nu indică neapărat o deschidere democratică, ci mai degrabă o orientare către o economie axată pe război, chiar dacă oficial Federația Rusă nu este implicată într-un conflict deschis cu Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *