Rusia trimite noi convoaie in Ucraina, UE se pregateste de noi sanctiuni impotriva Moscovei

, , , , ,
 

kiev-convoiul-umanitar-rus-va-fi-oprit-la-frontiera-271389

Un nou convoi umanitar trimit de Moscova in regiunile estice ucrainene Lugansk si Donetk provoca iritare la Kiev iar UE a anuntat marti ca vrea sa sporeasca sanctiunile impotriva Rusiei in contextul escalarii situatiei din aceasta zona. Coloana de camioane a plecat in jurul orei locale 06.00 de la centrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta din Noghinsk, o periferie a capitalei ruse, a indicat serviciul de presa al ministerului. Nu se specifica deocamdata numarul camioanelor ce formeaza aceasta coloana. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a calificat aceste convoaie umanitare trimise de Moscova in zona de conflict din estul Ucrainei drept un ‘cvasiajutor’, compus, intre altele, si din combustibil pentru tehnica militara din dotarea rebelilor separatisti.

In drum spre Ucraina, coloana va face o escala la Voronej, de unde isi va continua calatoria spre Rostov, oras rusesc situat in apropiere de frontiera ucraineana. Aici coloanei care a pornit dinspre Moscova i se vor alatura si alte camioane cu ‘produse alimentare, medicamente, produse de prima necesitata’, colectate din mai multe regiuni din Rusia. Responsabili ai statului major al fortelor armate ucrainene, angajate in operatiunea impotriva insurgentilor prorusi inarmati, au declarat anterior, potrivit Unian, ca Rusia ar pregati o ‘provocare’ prin acest al ’12—lea convoi umanitar’, in scopul de a crea un pretext pentru trimiterea trupelor regulate in estul Ucrainei. ONU a solicitat saptamana trecuta Rusiei sa-i prezinte un raport detaliat cu privire la continutul celor ’11 convoaie umanitare’ de dinainte, pe care le-a trimis in Donbas din august trecut, precum si informatii despre modul in care aceste ajutoare au fost distribuite, in contextul in care Moscova a anuntat ca a trimis in estul Ucrainei circa 14.500 de tone de ajutoare umanitare.

Pe de alta parte, Liderii de stat si de guvern ai tarilor din UE le cer, intr-un comunicat, ministrilor lor de externe, ce se vor reuni joi, sa ‘evalueze situatia si sa ia in calcul orice actiune adecvata, in special noi sanctiuni’ impotriva Rusiei. Cei 28 denunta ‘un sprijin continuu si crescut din partea Rusiei pentru separatisti, (sprijin) ce scoate in evidenta responsabilitatea Rusiei’. ‘Ii cerem in mod insistent Rusiei sa condamne actiunile separatiste si sa aplice acordurile’ de pace de la Minsk, se precizeaza intr-un comunicat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *