Rusia. Transmiterea de informatii despre fraudele electorale, considerata tradare

, , ,
 

Un proiect de lege care extinde definirea noţiunilor de trădare, spionaj şi secret de stat provoacă îngrijorare în rândul militanţilor pentru apărarea drepturilor omului din Rusia.
De acum înainte, “transmiterea de informaţii despre fraudele electorale din Rusia va putea fi considerată trădare”, afirmă pentru cotidianul Kommersant Pavel Cikov, responsabil al organizaţiei non-guvernamentale Agora. El crede că acest proiect de lege este “încă un pas către restabilirea Cortinei de Fier”, care separa Estul şi Vestul în perioada Războiului Rece. “Aceste amendamente sunt cel mai rău lucru la care ne aşteptam. Acum toţi militanţii pentru drepturile omului vor trăi cu sabia lui Damocles deasupra capului, întrucât vor risca pedepse cuprinse între 10 şi 20 de ani de închisoare”, a declarat Lev Ponomarev, reprezentantul organizaţiei Pentru Drepturile Omului.
O activitate de consultanţă în favoarea unei instituţii străine va fi un act de trădare, dacă se va considera că această activitate este “îndreptată împotriva securităţii Rusiei”, scrie Kommersant. Duma, camera inferioară a parlamentului, a votat vineri în unanimitate aceste amendamente la prima lectură. Proiectul de lege, propus de FSB, va trebui votat la a doua şi a treia lectură, înainte de a fi înaintat camerei superioare a parlamentului şi în final preşedintelui Vladimir Putin. În ultimii ani, în Rusia a crescut numărul condamnărilor pentru trădare şi spionaj. În luna iunie, doi cercetători din Sankt Petersburg au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare pentru că au furnizat Chinei informaţii secrete despre rachetele de ultimă generaţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *