Rusia și Ungaria, pe ultima sută de metri în a demara lucrările la centrala nucleară de la Paks

, , ,
 

 

Președintele rus, Vladimir Putin și premierul ungar, Viktor Orban s-au întâlnit pe 28 august, la Budapesta

Moscova va finanța construcția centralei nucleare de la Paks din Ungaria, a declarat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe comune de presă ținute la Budapesta cu premierul ungar, Viktor Orban. „Lucrăm la proiectele noastre comune mari, inclusiv cele din sectorul energetic. Cât privește binecunoscutul proiect Paks, acesta a primit 12 miliarde de dolari. Lucrările la acest șantier vor debuta la începutul anului viitor”, a declarat Putin, citat de Tass. El a mai adăugat că investitorii ruși arată un tot mai mare interes pentru Ungaria și că volumul investițiilor au totalizat 1,5 miliarde de dolari, dar și că schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut.

Centrala atomoelectrică Paks, situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, are patru reactoare. Alte două reactoare vor fi construite în 2018-2019, în cadrul unui proiect în valoare de 12,5 miliarde de euro creditat cu 10 miliarde de euro de Administraţia de la Moscova. Ungaria va rambursa împrumutul în următorii 21 de ani.

Inițial, cele două țări s-au înțeles să construiască două reactoare la Paks în ianuarie 2014. Centrala de la Paks a fost construită la finalul anilor 1980 și produce în prezent 40% din energia consumată în plan intern de Ungaria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *