Rusia si „doctrina ofensiv-defensiva”

,
 

Rusia doctrina militaraDesi autoritatile de la Moscova afirma verbal ca noua doctrina militara a Rusiei are scopuri defensive, in practica lucrurile sunt la polul opus declaratiilor de presa. Doctrina militara a Rusiei este una defensiva, iar Federatia Rusa nu intentioneaza sa se implice intr-o confruntare impusa de comunitatea mondiala, a declarat, vineri, presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Itar-Tass. Cu toate acestea, dupa anexarea Crimeei si intretinerea conflictului armat in estul Ucrainei, Rusia efectueaza zboruri militare in spatiul aerian al mai multor state europene sau cauta submarine suspecte in apele suedeze in scopul de a testa reactia Occidentului. ‘Arsenalele marilor puteri sunt dezvoltate si perfectionate. in timpul summitului din septembrie al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), conducerea organizatiei a anuntat o viitoare crestere a capacitatilor militare ale Aliantei. in locul unei solutionari colective si civilizate a problemelor internationale se face apel la parghii de forta, la presiuni economice si informationale’, a constatat seful statului rus, in timpul unei reuniuni desfasurate la Kremlin cu ofiteri de rang inalt, cu ocazia numirii acestora in functii.

Putin a subliniat ca ‘Rusia nu intentioneaza sa se lase angrenata intr-o confruntare care ii este impusa cu forta’. ‘Suntem deschisi pentru un dialog respectuos si pe pozitii de egalitate pe marginea tuturor problemelor de pe agenda globala si regionala’, a spus presedintele Rusiei. in conditiile unei ‘situatii internationale dificile’, Putin a indemnat la ‘o perfectionare ferma si consecventa a fortelor militare ruse’. ‘Lumea secolului al XXI-lea nu a devenit nici mai stabila, nici mai sigura. Fostele amenintari nu au disparut nicaieri, iar intr-o serie de regiuni situatia s-a tensionat. Astfel, un serios focar de tensiune se mentine la granitele rusesti, in sud-estul Ucrainei’, a precizat seful statului rus. Vladimir Putin a tinut sa sublinieze ca ‘doctrina militara a Rusiei are un caracter defensiv. Principalul obiectiv al realizarii acesteia este de a asigura suveranitatea tarii, pacea si linistea cetatenilor nostri’, a spus Putin.

NATO avertizeaza

Afirmatiile liderului de la Kremlin sunt insa combatute prin exemple concrete de provocari militare din partea Rusiei in fata Occidentului. “De la inceputul anului au avut loc peste 100 de interceptari de avioane rusesti, de trei ori mai mult decat anul trecut. Ne confruntam, deci, cu o crestere substantiala, dar facemm ceea ce este necesar. Interceptam, somam, suntem pregatiti sa reactionam”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Atena. NATO a denuntat intr-o singura saptamana doua serii de incidente implicand fortele aeriene rusesti. Pe 22 octombrie, o aeronava specializata in colectarea de informatii a patruns 600 de metri in spatiul aerian eston, timp de mai putin de un minut, in zona Insulei Sarema.

Avioane de vanatoare aliate – germane, norvegiene, britanice, portugheze, turcesti, daneze si finalndeze – au fost nevoite sa decoleze marti dupa-amiaza si miercuri pentru a intercepta patru grupuri de avioane rusesti care efectuau “manevre” in spatiile aeriene ale Atlanticului, Marii Baltice, Marii Nordului si Marii Negre. A fost vorba despre o adevarata demontratie de forta – implicand bombardiere, avioane de vanatoare si de transport militar – care releva, potrivit NATO, o activitate “la scara mare” si “neobisnuita”. “Este doar intoarcerea la o practica militara normala a unei tari care se gandeste la potentialul sau de aparare si la combativitatea armatei sale. Fortele aeriene se antreneaza, efectueaza zboruri de recunoastere, pentru a intelege mai bine intentiile colegilor nostri din NATO”, apreciaza, din contra, Igor Koroscenko, membru al Consiliului Consultativ de pe langa Ministerul rus al Apararii. “Occidentul s-a obisnuit sa ne vada retinuti. Dar s-a terminat, iar de-acum vom face lumea sa ne recunoasca interesele legitime”, continua el.

Provocari specifice Razboiului Rece

 Brooks Tigner, un specialist in NATO de la IHS Jane’s Defence, este de parere ca Moscova face aceste provocari in mod deliberat pentru a intimida. “Acest gen de provocari nu au incetat niciodata de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, dar nu au fost facute publice”, spune acesta. “Ceea ce se schimba este ca in loc sa survoleze Cercul Arctic, Norvegia si Suedia, ei coboara catre zonele mai populate, in formatiuni mai complexe”, explica el. “Iar oamenii pot sa le observe, atunci cand survoleaza insule britanice sau baltice”, adauga Tigner. in opinia sa, “nu este o coincidenta”. “Rusia interpreteaza o partitura mai agresiva, asa cum face in Ucraina din martie”, odata cu anexarea Crimeei si sustinerea rebelilor prorusi in estul tarii. Suedia a mobilizat in urma cu doua saptamani peste 200 de militari, nave invizibile pe radar, dragoare de mine si elicoptere in Marea Baltica, pentru a cauta un submarin strain vazut de mai multe persoane, amintind de operatiunile lansate in anii ’80 dupa incursiuni ale unor submarine sovietice.

“Am revenit la procedeele clasice ale Razboiului Rece”, considera Pavel Felguenhauer, un analist militar de la Moscova. “Un joc de echilibru pana pe marginea razboiului nuclear, iar cum razboiul nuclear era inadmisibil partea opusa facea concesii”, aminteste el. “Scopul este ca ei sa anuleze sanctiunile, sa nu intre in taigaua noastra” si “sa-i sperie pe europeni, sa-i faca sa creada ca Rusia este pregatita de orice”, continua Felguenhauer, in opinia caruia “aceste cazuri vor fi tot mai frecvente”. “Pretul petrolului este foarte mic”, ceea ce afecteaza veniturile statului rus, iar “sanctiunile fac rau”, deci “pentru Vladimir Putin este urgent sa-si imbunatateasca relatiile cu Occidentul”, afirma Igor Sutiaghin, cercetator la institutul londonez Rusi. insa “singurul mijloc de presiune care-i ramane este cel militar”. Presedintele rus “a avertizat saptamana trecuta ca Rusia se pregateste de o confruntare cu Vestul”, subliniaza cercetatorul. “Cu aceasta diplomatie de canoniera” si “in perceptia sa un pic sucita”, Putin “intimideaza Occidentul pentru a-i extorca o prietenie, dar cu conditii”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *