Rusia și China sunt pe cale să-și dea mâna pentru noi livrări de gaze la scară mare

, , ,
 

 

Gigantul rus Gazprom intenționează să poarte discuții pe așa-numita „rută vestică” a aprovizionării cu gaze în viitorul apropiat cu China, a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici în cadrul discuțiilor din comisiile interguvernamentale sino-ruse privind cooperarea în domeniul energiei și a combustibililor. Problema (rutei vestice -n.r.) nu au fost discutate în detaliu (la întâlnire -n.r.). A fost menționat, pe de op arte, interesul în ceea ce privește construcția infrastructurii rămase de terminat, pe de altă parte, abordările legate de implementarea proiectului sunt diferite. S-a decis ca discuțiile să continue într-un format mai puțin oficial pentru astăzi, cu toate că principalele discuții sunt așteptate în cadrul vizitei directorului Gazprom Alexei Miller”, a declarat acesta.

În prezent, Gazprom construiește gazoductului „Puterea Siberiei”, care va pompa gaz din giganticul depozit de petrol și gaz condensat de la Chayanda în regiunea Iakutia și din depositul de gaze condensate de la Kovikta în regiunea Irkuțk din estul Siberiei pentru livrări de gaz pentru piața internă (via Habarovsk și Vladivostok) și mai departe pentru exporturi în China. Secțiunea gazoductului destinată Chinei va fi construită lângă Blagovelchensk. „Ruta estică” a gazoductului trebuie să livreze 38 de miliarde de metri cubi anual de gaz natural către China pentru următorii 30 de ani.

În 2017, Gazprom a investit în gazoductul „Puterea Siberiei” nu mai puțin de 2,7 miliarde de dolari, deși costurile inițiale au fost aproximate unde la 1,3 miliarde de dolari.

Parteneriatul dintre China și Rusia pentru construirea și operarea gazoductului în zonele de frontieră a fost cuprins în cadrul unui acord interguvernamental ce datează din 13 octombrie 2014. În 2015, Gazprom și compania chineză CNPC au semnat un acord pe baza condițiilor de bază a livrărilor de gaze din vestul Siberiei către China via „ruta vestică” (conducta „Puterea Siberiei -2). Inițial, livrările au fost concepute pentru 30 de miliarde de metri cubi pe an. De asemenea, în 2015, cele două companii au semnat un memorandum privind livrările de gaz rusesc dinspre Extremul Orient rus către China. Pe 25 iunie 2016, Gazprom și CNPC au mai semnat un memorandum privind depozitarea de gaze și energie electrică în China.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.