Rusia si-a reluat livrarile de gaz catre Ucraina

, , , , ,
 

gaze-rusia-800x450Gazprom a reluat luni livrarile de gaze natural pentru Ucraina dupa circa jumatate de an de negocieri si dispute asupra pretului pe care Kievul ar trebui sa-l plateasca, potrivit agentiei Unian. ‘Ucraina a inceput sa primeasca din nou gaze naturale rusesti. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane metri cubi pe zi’, a declarat purtatorul de cuvant al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky, adaugand ca livrarile se fac atat via conducta Mozyr care vine din Belarus cat si prin ruta estica Sudzha. La randul sau, grupul rus Gazprom a confirmat intr-un comunicat de presa ca a reluat livrarile spre Ucraina. „Incepand cu ora 10,00 a.m. ora Moscovei, 07,00 GMT, Gazprom a inceput sa livreze gaze naturale Ucrainei”, a declarat purtatorul de cuvant Serghei Kupriyanov.

Anterior, Ucraina a transferat catre Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie. in medie, Ucraina consuma zilnic peste 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale insa absența gazului rusesc si pe fondul temperaturilor scazute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoita sa recurga la gazele din rezervele strategice care au scazut cu 20% in ultimele doua luni.

In data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor parții ucrainene. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea apariției unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre Uniunea Europeana via Ucraina. Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus si Turcia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *