Rusia se pregateste sa traga din nou Cortina de Fier peste Europa de Est

de | aug. 10, 2011 | Balcani, Federatia Rusa, Intelligence, Razboi energetic, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Magnatii rusi impreuna cu marile companii energetice rusesti incearca din nou refacerea sferei de influenta rusesti intr-o reeditare a Cortinei de Fier, de data aceasta prin control economic. Dupa ce Serbia a predat recent intreaga industrie energetica in mainile rusilor pentru simplul motiv ca Moscova a avut o pozitie declarativa anti-Kosovo si nu a facut nimic concret pentru a stopa aparitia acestui nou stat pe harta Europei,

Cortina de Fier 5432

Magnatii rusi impreuna cu marile companii energetice rusesti incearca din nou refacerea sferei de influenta rusesti intr-o reeditare a Cortinei de Fier, de data aceasta prin control economic. Dupa ce Serbia a predat recent intreaga industrie energetica in mainile rusilor pentru simplul motiv ca Moscova a avut o pozitie declarativa anti-Kosovo si nu a facut nimic concret pentru a stopa aparitia acestui nou stat pe harta Europei, presa belgradeana trage un semnal de alarma asupra consecintelor care deriva din acesta proasta miscare a autoritatile sarbe care au permis acest lucru. Mass-media de la Belgrad, citata de RFI, opineaza ca afaceristii rusi devin tot mai influenti in spatiul ex-iugoslav , dar si intregul spatiu balcanic. Saptamanalul de comentarii politice si economice „Akter Njus nedeljnik” arata in ultimul numar ca Banca de Stat ruseasca „Sberbank” (denumita si Banca Gazprom -n.red.), care luna trecuta a achizitionat sectorul est european al bancii austriece „Volksbank”, intra pe usa din fata pe piata de capital a Serbiei, Bosniei si Hertegovina, Croatiei, Ungariei, Bulgariei, Cehiei si Slovaciei. „Volksbank este a patra banca ca marime in Austria, dar din cauza scadentei imprumuturilor de stat in valoare de 1,4 miliarde euro, banca a fost nevoita sa vanda rusilor sectorul pentru Europa de Est. Banca ruseasca „Sberbank” dispune de un capital de 54 miliarde de dolari si controleaza circa o patrime din activele bancare rusesti. In opinia expertilor economici sarbi, intrarea unui asemenea colos financiar pe piata statelor est europene este egala cu invazia Armatei rosii in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial”, transmite corespondentul RFI de la Belgrad.

Lukoil, varf de lance

Pe langa arma energetica, extinderea capitalului bancar rus este cel de-al doilea pas in planul Kremlinului de a controla economia Europei. Primul pas a fost achizitionarea de actiuni sau firme mai mici in domeniul energeticii. Compania ruseasca „Lukoil” a fost prima care a inceput afaceri in spatiul balcanic si est-european . Mai intai a cumparat de la compania americana „Conoco Philips” 376 de benzinarii in Belgia, Finlanda, Ungaria, Cehia si Slovacia. Doi ani mai tarziu a intrat pe piata Bulgariei unde astazi detine 74 la suta din comertul petrolului. In Serbia a cumparat compania belgradeana „Beopetrol” cu 148 de statii de benzina iar in Macedonia „Lukoil„  are sase benzinarii. Pe piata Croatiei a intrat prin cumpararea firmei „Europa Mila”. Astazi detine benzinarii, un depozit feroviar langa Vucovar, pentru  cisternele de titei cu 8000 de metri patrati  si o fabrica in construtie pentru biocombustibil de o capacitate de  35.000 de tone. Prin intermediul companiei Ungare MOL, care detine pachetul majoritar in industria petroliera croata INA, pe piata croata este prezenta si „Surgutnjefgas” firma ruseasca care are o cincime din actiunile firmei maghiare MOL. Piata energetica a Bosniei si Hertegovinei este in mana companiei rusesti „Zarubježnjeft“. In Bosnia, rusii controleaza rafinaria de la Bosanski Brod, cu o capacitate de 4,2 milioane de tone, fabrica de uleiuri pentru motoare „Modricea“ cu o produtie anuala de 70.000 de tone si 78 de benzinarii ale firmei Banjaluka Petrol, mentioneaza sursa citata.

Exploatarea starii anti-NATO de la Belgrad

Lovitura de gratie energeticii in Balcani a dat-o compania „Gazprom“ in urma cu cica doi ani de zile. Gigantul rusesc a preluat 51 la suta din actiunile rafinariiilor Serbiei bombardate de NATO, campurile petroliere si depozitul pentru 130.000 tone de derivate din Voivodina si 530 de benzinarii, toate la un pret de 400 de milioane de euro. „Gazpromul“ are sector specializat „Gasprom Media Holding“ care finanteaza televiziunile ruse NTV, NTV Plus si TNT, postul de radio „Ecoul Moscovei“, editura „Sapte zile“, productia de film, internet video hosting RuTube si altele. Este interesat sa cumpere posturi de radio, Tv si ziare in statele balcanice. Tot mai multi comentatori la Belgrad considera ca Serbia, pozitionata malefic intre o asemenea Rusie si o Europa ametita de criza speculatiilor de pe Wall Street, nu poate avea nici o sansa.

Mass-media si propaganda proruseasca

Operatiune de control energetic ar putea fi insa desavarsita odata cu punerea in miscare a gazoductului South Stream din Bulgaria, peste Serbia, Ungaria, Croatia, Slovenia spre Italia si Austria. Mass-media sarbeasca opineaza ca urmatorul pas al strategiei rusesti pentru preluarea Balcanilor o constituie investitiile in presa pentru a controla propagandisttice statele din zona balcanica. In urma cu circa un an de zile oligarhul rus, Aleksandr Lebedev, fost colonel al SVR (Serviciul de Informatii Externe rus -n.red.) declara ca este foarte interesat sa isi extinda imperiul media concentrat in peninsula britanica si Franta spre zona Balcanilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *