Rusia se opune unui embargou militar in Siria. Trimite nave de razboi in zona

, , ,
 

Kuznetsov2Rusia ar face orice pentru a-si mentine influenta in Mediterana. În consecinţă, a anunţat, prin vocea ministului său de Externe că se opune unui embargou asupra livrărilor de armament în Siria. De asemenea, în 2012, va trimite o flotă de nave de război în Siria. “Grupări constituite inclusiv din cetăţeni ai altor state care au pătruns în Siria sunt alimentate cu armament. De aceea propunerile expuse uneori – vizând necesitatea interdicţiei livrărilor oricăror arme în Siria – sunt destul de nesincere”, a afirmat Serghei Lavrov, transmite Agerpres. “Noi ştim cum a funcţionat embargoul asupra armamentului în cazul Libiei, când această măsură s-a aplicat doar în cazul livrărilor pentru armata libiană, iar opoziţia primea armament; state ca Franţa şi Qatar au declarat public că au livrat armament”, a adăugat Serghei Lavrov.
Totodată, ministrul rus a mai declarat că violenţele din Siria sunt provocate nu atât de regimul din această ţară, cât de opoziţie. “Persoanele înarmate se comportă foarte dur cu cetăţenii paşnici şi aceste acţiuni nu sunt doar ale puterii, ci şi ale unor grupuri înarmate care provoacă dezordine”, a apreciat Serghei Lavrov.
Nave de război la Tartous
Rusia va trimite în 2012 o flotă de nave de război în Siria, oficial pentru o simplă escală, în timp ce tensiunile cresc între Moscova şi Occident asupra crizei din această ţară din Orientul Mijlociu. Navele, în frunte cu singurul portavion rus “Amiralul Kuzneţov”, vor ancora în primăvara lui 2012 în portul Tartous, unde se află o bază navală rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Statului Major al Marinei ruse, citat de Izvestia. Această bază, înfiinţată în epoca sovietică, serveşte mai ales întreţinerii şi aprovizionării navelor. Momentan, nicio navă nu se află acolo.
“Amiralul Kuzneţov” care a făcut escală în largul portului Tartous în 1995 şi 2007, trebuie să părăsească la începutul lui decembrie marea Barents, să ocolească Europa prin vest şi să intre în marea Mediterană prin strâmtoarea Gibraltar. Portavionul cu zece avioane de vânătoare la bord nu va putea ancora în portul Tartous din cauza mărimii sale şi va rămâne astfel în larg. Purtătorul de cuvânt al Marinei a subliniat totuşi că proiectul de trimitere a navelor în Siria nu este legat de ciocnirile dintre forţele regimului Bashar al-Assad şi opoziţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *