Rusia se opune înlocuirii actualul format de „pacificatori ruși” din Transnistria

, , , ,
 

 

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat marți în cadrul unui interviu pentru cotidianul rus Kommersant că Rusia nu vede niciun motiv pentru care ar trebui schimbat actualul format al forțelor de menținere a păcii din Transnistria.  „Operaţiunea unică de menţinere a păcii din Transnistria şi-a dovedit eficienţa timp de 25 de ani. Nu au mai existat schimburi de focuri acolo, nici decese. Orice modificare a formatului nu va aduce decât o deteriorare periculoasă a situaţiei”, a declarat Grigori Karasin, ca urmare a unei întrebări legate de posibila desfăşurare a unei misiuni ONU în stânga Nistrului.

Potrivit diplomatului rus, locuitorii Transnistriei sunt de acord cu păstrarea acestui format de menținere a păcii. “Toate discuţiile privind posibilele schimbări ale formatului existent al operaţiunii de menţinere a păcii şi retragerea armatei ruse de pe malul stâng al Nistrului nu au nimic de-a face cu realitatea şi ignoră opinia poporului transnistrean, care vede garanţia vieţii lor paşnice în prezenţa acestor trupe”, a precizat diplomatul.

Pace prin crime

Agenția Tass notează că actualul format de pace menține pacea și stabilitatea în zona de securitate în care activează și că nu au existat conflicte sau violențe de la venirea „pacificatorilor” ruși în zonă în urma cu 25 de ani, fapt care ar oferi un teren favorabil discuțiilor de pace dintre Chișinău și Tiraspol, mai scrie publicația rusă.

Cu toate acestea, pe data de 1 ianurie 2012, militarul rus Veaceslav Cojuhari de la postul mixt de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, care se întorcea atunci de la Vadul lui Vodă împreună cu un prieten.

Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu a oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori și și-a continuat drumul spre sat. În această situație, în loc să-l avertizeze, militarul rus care se afla în serviciu a deschis focul în direcția mașinii. Un glonț l-a rănit mortal pe tânăr în coloana vertebrală.

Crima de la Vadul lui Vodă a provocat revolta oamenilor din satele raionului Dubăsari aflate pe malul stâng al Nistrului, precum și a veteranilor războiului pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova din 1992. Localnicii au pichetat postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă și au cerut lichidarea tuturor posturilor de pacificatori și barierelor care îi împiedică să circule liber. Totodată, ei au cerut pedepsirea militarului rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *