Rusia se joaca de-a pacea intre Chisinau si Tiraspol

, , , ,
 

kosacev 3554Federatia Rusa va fi de acord cu orice format de rezolvare a conflictului transnistrean, cu exceptia solutiei unui stat unitar care sa nu ia in considerare interesele locuitorilor Transnistriei, a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev, potrivit Interfax. “Suntem pregatiti sa sustinem orice format convenit intre Tiraspol si Chisinau. Singura exceptie ar fi un format de stat unitar care ignora interesele poporului transnistrean. Toate celelalte sunt posibile”, a spus Kosacev, la incheierea unei intalnrii cu conducerea Consiliului Suprem transnistrean. Kosacev s-a aratat increzator ca vor fi luate decizii intr-un viitor nu prea indepartat, decizii care in cele din urma “vor asigura siguranta cetatenilor care traiesc aici (An Transnistria – n.r.) si vor crea conditii fundamental noi pentru dezvoltarea economica si prosperitate”.

Desant rusesc la Chisinau

Konstantin Kosacev s-a aflat vineri la Chisinau, la invitatia lui Igor Corman, seful comisiei parlamentare de politica externa din Parlamentul R. Moldova. Igor Corman i-a propus omologului rus sa fie reluata cooperarea interparlamentara moldo-rusa. Potrivit unui comunicat al Parlamentului de la Chisinau, Kosacev a acceptat propunerea si si-a exprimat speranta ca dialogul moldo-rus poate primi un imbold prin intermediul cooperarii interparlamentare. Igor Corman l-a mai informat pe oaspetele rus despre crearea in Parlamentul Republicii Moldova a grupului de prietenie cu Federatia Rusa si, in calitate de membru al acestuia, si-a exprimat dorința de a intari contactele cu parlamentarii din Rusia. Oficialul rus a mers vineri si la Tiraspol, unde a avut intrevederi cu parlamentari de acolo. “Noi vrem in mod sincer sa ajutam, vreau sa va spun clar ca Rusia a fost intotdeauna si va fi in continuare alaturi de Transnistria si poporul sau”, le-a declarat oficialul rus politicienilor transnistreni. “Oamenii de aici, din Transnistria, au dreptul la o viata demna, la fel ca in orice alta parte a Europei”, a adaugat Kosacev.

Smirnov pe faras

Potrivit agentiei Novai Reghion, Kosacev le-a mai spus parlamentarilor din Transnistria ca “a sosit momentul in care este necesar sa analizeze toata experienta din trecut si sa inteleaga solutiile, proiectele si formatele care pot rezolva in mod optim problemele cu care se confrunta oamenii”.
Kosacev a subliniat ca Rusia “a admirat curajul oamenilor care in ultimele doua decenii au trait in Transnistria in cele mai grele conditii, generate de statutul incert al teritoriului, care a adus uriase probleme economice, sociale si politice”. Pe de alta parte, Kosacev si-a exprimat clar sustinerea pentru partidul ReAnnoirea, condus de Evgheni sevciuk, unul dintre politicienii de la Tiraspol pe care Moscova i-ar prefera la conducerea regiunii separatiste in locul lui Igor Smirnov, cazut in dizgratie. Oficialul rus a laudat initiativa acestui partid de a face o strategie pe termen lung pentru Transnistria, inclusiv o reforma a Constitutiei.

Alta marioneta pentru Moscova

Kosacev s-a intalnit si cu Anatoli Kaminski, presedintele legislativului transnistrean, despre care presa a scris ca ar fi un alt favorit al Moscovei. Parlamentarul rus a mentionat in discutiile cu oficialul transnistrean perspectiva ca Rusia sa acorde imprumuturi pentru afacerile mici si mijlocii si pentru sectorul agricol. Presa rusa a scris luna trecuta ca Moscova nu-l mai vrea pe Igor Smirnov lider al regiunii transnistrene, considerand ca sta in calea solutionarii problemei transnistrene,  iar la discutiile care au avut loc la Kremlin in aprilie i s-a sugerat sa nu mai candideze pentru un al cincilea mandat, ci sa faca o “rotatie a cadrelor”. Alegerile prezidentiale in Transnistria vor avea loc la sfarsitul acestui an. La intalnirea de la Tiraspol au mai fost prezenti si presedintele Comisiei pentru cultura din Duma de Stat a Rusiei, Grigori Ivliev, si vicepresedintele Comisiei pentru afacerile CSI, Anatoli Korendiasev.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *