Rusia se confruntă cu retrageri masive de capital străin

,
 

Publicația economică rusă Kommersant scrie că investitorii străini încep să-și retragă capitalul investit în Rusia în cantități mari. Investitorii străini au retras din acțiunile rusești mai mult de 1,6 miliarde de dolari americani, fiind cea mai mare retragere de capital din ultimii trei ani și jumătate. Potrivit publicaţiei „Kommersant”, citând date de la Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), investitorii străini continuă să reducă investițiile în fondurile axate pe piața de capital din Rusia.

Potrivit publicaţiei, volumul capitalului retras pe parcursul săptămânii care s-a încheiat pe data de 28 iunie a depăşit cifra de 83 de milioane de dolari. După cum menţionează sursa citată, „retragerea investitorilor din Rusia are legătură cu nerealizarea aşteptărilor investitorilor privind apropierea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusa”, precum şi cu scăderea preţurilor la petrol. Ministerul rus al finanţelor Anton Siluanov, susţinea într-o declaraţie anterioară că investitorii străini au cumpărat aproximativ 85% din euro-obligaţiunile plasate în Rusia.

Kremlinul o dă din colț în colț

Despre retragerile de capital străine din Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a comentat că aceasta ar fi corecție a pieței. „Ne menținem convingerea că volabilitatea (piețelor) va rămâne întotdeauna o posibilitate – capitalul intră și iese fără eforturi dintr-o țară. Aceștia sunt factor strategici cunoscuți. Anumite procese le substituie pe altele, depinzând de anumiți parametri investiționali care devin sau nu atractivi pentru investitori. Așadar, acesta este un proces volatil și circumstanțial”, a comentat Peskov retragerile masive ale capitalul străin din Rusia.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *