Rusia scoate miliarde de dolari din armament

, ,
 

dolariExporturile de echipamente militare ale Rusiei, unul dintre liderii mondiali în domeniu, au atins 13,2 miliarde de dolari în 2011, înregistrând un record, în ciuda pierderii unor pieţe în statele arabe şi a concurenţei făcute de China, a indicat un înalt responsabil rus.
Astfel, 25% din exporturi s-au făcut spre India, 15% către Algeria şi 10% spre Vietnam, trei clienţi tradiţionali ai Rusiei, a indicat Mihail Dmitriev, directorul Serviciului federal de cooperare tehnico-militară, citat de presa rusă. Compania publică responsabilă de exportul armamentului, Rosoboronexport, a indicat, la rîndul său, că a obţinut în 2011 din exporturi suma de 10,7 miliarde de dolari. Restul de 2,5 miliarde de dolari a fost obţinut de 22 de întreprinderi care nu sînt controlate de Rosoboronexport. În 2012, Rusia speră să exporte arme în valoare de 13,5 miliarde de dolari, potrivit lui Dmitriev. Vînzările din 2010 au fost de 10,4 miliarde de dolari, a precizat el.
Pe de altă parte, Rusia intenţionează să se doteaze cu submarine noi, şi strategice (nucleare) şi polivalente. Ministerul rus al Apărării intenţionează să reînnoiască şi să modernize parcul aeronautic strategic, mai ales avioanele Tupolev Tu-160 şi Tu-95. Trupele balistice strategice pun în serviciu noi rachete Iars, ale căror performanţe le depăşesc cu mult pe cele ale predecesoarelor lor, a conchis oficialul rus.

Oficiali din domeniul Apărării au evaluat la patru miliarde de dolari valoarea exporturilor pierdute din cauza schimbării regimului din Libia, susţinută de Occident, deoarece Moscova coopera cu regimul lui Muammar Gaddafi. Rusia a compensat pierderea clienţilor din lumea arabă prin reluarea vânzărilor către ţări europene, precum Cehia, dar şi noi relaţii comerciale cu ţări din America Latină şi Asia de Sud-Est, conform lui Dmitriev.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *