Rusia santajeaza Iranul pe marginea unui proces privind armament militar

, , , ,
 

Moscova este hotarata sa retraga sprijinul diplomatic oferit Iranului daca aceasta tara nu renunta la procesul pe care i l-a intentat dupa ce guvernul de la Moscova a reziliat contractul de livrare a unor rachete S-300 catre armata iraniana, transmite agentia EFE, care preia o declaratie acordata de un inalt responsabil rus cotidianului Kommersant. ‘Ii sprijinim, pastram o atitudine constructiva la negocierile nucleare si iata cum ne rasplatesc’, afirma sursa citata. Rusia, care a semnat in ultimii ani mai multe contracte pentru furnizarea de armament catre Teheran, considera ca atitudinea acestei tari nu este corecta si avertizeaza ca acest contencios juridic s-ar putea muta in planul politic.

Compensatie de circa un miliard de dolari

Iranul a inaintat o plangere la tribunalul de arbitraj international de la Geneva, in care cere Rusiei o compensatie de 900 de milioane de dolari. intr-o ultima incercare de a convinge guvernul iranian sa renunte la acest demers, Kremlinul va trimite la Teheran o delegatie inaintea reluarii negocierilor dintre Iran si statele occidentale pe tema programului nuclear iranian. ‘Daca primim o veste negativa, Iranul va ramane singur in negocierile nucleare cu comunitatea internationala’, a avertizat sursa. O alta sursa, provenind din Ministerul rus al Afacerilor Externe, a confirmat pentru acelasi cotidian ca ‘diplomatii au primit ordinul sa urmeze aceasta linie in dialogul cu iranienii’.
Contractul pentru livrarea sistemelor de rachete antiaeriene S-300 a fost reziliat unilateral de Rusia, care a invocat respectarea sanctiunilor internationale impuse Iranului de Consiliul de Securitate al ONU. Dar autoritatile de la Teheran suspecteaza ca Kremlinul a renuntat la acest contract din motive politice legate de relatiile bilaterale dintre Moscova si Washington. Rachetele S-300 sunt considerate mult mai avansate decat sistemele Tor M-1, pe care Iranul le-a cumparat din Rusia cu aproape un miliard de dolari in anul 2005, tranzactie pe care la vremea aceea Israelul a calificat-o drept ‘un pumnal infipt in spatele’ sau.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *